Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Όταν η Attica bank «αγόραζε» χρέη κόκκινων κωδικών από τη Guardian - Αποκαλύψεις σοκ για την ΕΚ

Όταν η Attica bank «αγόραζε» χρέη κόκκινων κωδικών από τη Guardian - Αποκαλύψεις σοκ για την ΕΚ
Ο γνωστός επενδυτής στην ΤτΕ που έγινε άγνωστος στην Κεφαλαιαγορά και μετά κατέθεσε υπέρ του ελεγκτής και οι κουμπαριές
Οι λογαριασμοί margin γίνονταν κόκκινοι κωδικοί αλλά κανένα πρόβλημα.
Υπήρχε η Τράπεζα Αττικής που αγόραζε χρέη που είχαν δημιουργηθεί σε λογαριασμούς margin της Guardian Trust.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που περιήλθαν στην κατοχή του bankingnews και αφορούν στις χρηματικές καρτέλες επενδυτών που βρέθηκαν να χρωστούν εν αγνοία τους στην Τράπεζα, εκδίδονται διαταγές πληρωμής σε βάρος τους όπως αποκάλυψε το bankingnews και κάποιοι εξ αυτών να βρίσκονται και κατηγορούμενοι καθώς είχαν διακινηθεί τεράστια ποσά στους λογαριασμούς τους για τα οποία δεν υπάρχουν καταθετήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αγορά χρεών από την Τράπεζα Αττικής που λαμβάνει χώρα συστηματικά το 2010 είχε ως αποτέλεσμα σκασμένα margin να μετατρέπονται σε κανονικά εν μια νυκτί και ουσιαστικά χωρίς καμία εντολή ή συγκατάθεση πελατών χρέη που είχαν δημιουργηθεί έναντι της Guardian μεταφέρονταν στην Τράπεζα Αττικής.
Όλα αυτά κατά την περίοδο Κολλίντζα πριν αυτό μετακομίσει στην Proton Bank αλλά και χωρίς καμία διακοπή έλεγχο και μετέπειτα με τελική κατάληξη τις διαταγές πληρωμής.
Πέρα από την αγορά χρεών όμως την οποία δεν είδε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς υπάρχει και σωρεία άλλων ζητημάτων όπως η πραγματοποίηση συναλλαγών σε ήδη κόκκινους κωδικούς που είχαν παγώσει και υποτίθεται ότι είχαν λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Και το θέμα που γεννάται είναι πως οι συναλλαγές αυτές δεν ήταν πωλήσεις μετοχών αλλά αγοραπωλησίες πράγμα που απαγορεύεται σε κόκκινους κωδικούς.
Τα περίεργα δεν εξαντλούνται με τις αγορές υποχρεώσεων από την Αττικής χωρίς παραστατικά αλλά επεκτείνονται και στο ρόλο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε σχέση με τις έκνομες δραστηριότητες.
Ειδικότερα ενώ το πρόστιμα των ελεγκτών της ΤτΕ για τις αναφέρει συγκεκριμένο πρόσωπο με το όνομα Α.Μ. στο λογαριασμό του οποίου έφτασε μετά από δαιδαλώδη διαδρομή το ποσό των 100.000 Ευρώ στο εισηγητικό της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (με το οποίο επεβλήθη την 25/10/2012 στη Guardian Trust πρόστιμο για χειραγώγηση) και συγκεκριμένα στη σελίδα 27 το όνομα του εν λόγω εξαφανίζεται και αναφέρεται ως τρίτος πελάτης.
Αυτό ίσως δεν είχε σημασία αν στις 26 Ιουλίου του 2013 ο υπάλληλος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς G. S. κάτοχος Γερμανικού Διαβατηρίου δεν εμφανιζόταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας και επιχειρούσε να καταρρίψει το πρόστιμα της ΤτΕ αναφέροντας ότι η συμπεριφορά του ΑΜ δεν είχε ένδειξη χειραγώγησης και ότι οι κινήσεις του γίνονταν σε όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι συναλλαγές που κάνει γίνονται στο κλείσιμο επηρεάζοντας την τιμή με την οποία κλείνει η μετοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εν λόγω ήταν ελεγκτής στη συγκεκριμένη υπόθεση αλλά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι μετακόμισε στο Λονδίνο και εργάζεται πλέον σε άλλη εταιρία ενώ παραμένει ο Προϊστάμενός του με τον οποίο διενεργήσαν από κοινού τον έλεγχο κος Ι…
Πέραν τούτου ο «εξαφανισμένος» επενδυτής είναι κουμπάρος του μεγαλομετόχου της Guardian Ν. Λ.…
Σε όλο αυτό το σκηνικό υπάρχει και ο περίεργος ρόλος (ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων) δικηγόρου ειδικευμένου στα χρηματιστηριακά πολύ γνωστού τον οποίο θα αναλύσουμε προσεχώς…

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης