Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Μην περιμένετε αντιστροφή της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed

Oxford Economics: Μην περιμένετε αντιστροφή της πολιτικής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed
Από το 2000 μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει αντιστροφή της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας μέσα σε 6 μήνες από την προηγούμενη αλλαγή πολιτικής
Τα σημάδια για αδυναμία της οικονομίας και για ένα μαζικό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια μείωσαν τις πιθανότητας η Fed να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκιά της στην επόμενη τακτική της συνάντηση στα μέσα Μαρτίου.
Αλλά μπορεί η Fed να ανακρούσει πρύμναν και να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκιά της;
Κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, σύμφωνα με μία ανάλυση από τους ερευνητές της βρετανικής εταιρείας ερευνών και αναλύσεων Oxford Economics, η οποία εξέτασε τις αποφάσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια.
Από τη στιγμή που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία συμπίεσης και διακράτησης των επιτοκίων κοντά στο 0, το παγκόσμιο sell-off στα χρηματιστήρια και τα αδύναμα στοιχεία για την οικονομία έχουν αναγκάσει τους παρατηρητές της τράπεζας να προβλέπουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει αργά στο νέο της μονοπάτι των υψηλότερων επιτοκίων.
Μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις, τα «γεράκια» της Fed, που επιθυμούν την αύξηση του κόστους δανεισμού σε πιο «κανονικά» επίπεδα, υποστηρίζουν ότι μία βελτιωμένη αγορά εργασίας και μία σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πρόσφατης αλλαγής πολιτικής προς την αύξηση των επιτοκίων.
Το να ανεβάσουν τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα θα έδινε επίσης στους κεντρικούς τραπεζίτες περισσότερα περιθώρια να μειώσουν αργότερα τα επιτόκια, εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρεθεί σε μία ύφεση.
Αλλά άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες είναι επιφυλακτικοί ως προς τις περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, λόγω του ότι μία επιβραδυνόμενη παγκόσμια οικονομία δημιουργεί ήδη πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ.
Όμως, εάν η ιστορία μπορεί να αποτελέσει οδηγό για τις μελλοντικές εξελίξεις, οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές να ξεκινήσει η Fed μία τακτική αναστροφής της πολιτικής της μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σύμφωνα με τους αναλυτές της Oxford Economics.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες ανά τον κόσμο, όπως βρήκαν οι ίδιοι αναλυτές, είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν «κωλοτούμπα» στην πολιτική τους σε σχέση με 30 χρόνια πριν.

GRAF

Ανάμεσα στις 20 κεντρικές τράπεζες που μελετήθηκαν, η αντιστροφή πολιτικής εντός 6 μηνών από μία προηγούμενη αλλαγή πολιτικής αντιστοιχούσε σε περίπου το 20% των περιπτώσεων τη δεκαετία του 1980, στο 13% τη δεκαετία του 1990 και μόλις στο 7% από το 2000 έως το 2015.
Στις ΗΠΑ, η αλλαγή ήταν ακόμη πιο σημαντική.
Από το 30% τη δεκαετία του 1980, περάσαμε στο 3% της δεκαετία του 1990, ενώ από το 2000 δεν έχει υπάρξει στροφή 180 μοιρών στη νομισματική πολιτική της Fed.
Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι η σχετική σταθερότητα οφείλεται μάλλον στο γεγονός πως οι κεντρικοί τραπεζίτες είναι πλέον λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τα επιτόκια για να διαχειριστούν βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην ισοτιμία των νομισμάτων τους από ότι στο παρελθόν.
Και επίσης, οι κεντρικές τράπεζες, και ειδικά η Fed, δίνει λιγότερη σημασία στις βραχυπρόθεσμες μεταβολές στην προσφορά χρήματος από ότι το 1980.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης