Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν μεγαλύτερη οικονομική απειλή για την Ευρώπη από το Brexit

Telegraph: Η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν μεγαλύτερη οικονομική απειλή για την Ευρώπη από το Brexit
Στα 28 δισ. ευρώ το πλήγμα για την ευρωπαϊκή οικονομία από την κατάρρευση της Σένγκεν, σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Την εκτίμηση ότι η κατάρρευση της ζώνης Σένγκεν αποτελεί μεγαλύτερη οικονομική απειλή για την Ευρώπη, από ό,τι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση διατυπώνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη μια σειρά από εκτιμήσεις, μεταξύ των οποίων και της Morgan Stanley.
Ειδικότερα, με βάση τις εκτιμήσεις της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το κόστος της κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν για την ευρωπαϊκή οικονομία ενδέχεται να αγγίξει ακόμα και τα 28 δισ. ευρώ.
Ως αποτέλεσμα της «αναστάτωσης» στις εσωτερικές μετακινήσεις και το εμπόριο η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να απολέσει ποσοστό που υπερβαίνει το 0,2% επί του ΑΕΠ της.
Επιπλέον, η επενδυτική τράπεζα προειδοποιεί για το πολιτικό χάος, που θα επικρατούσε στην Ε.Ε., σε περίπτωση κατάρρευσης της ζώνης Σένγκεν.
«Σε αντίθεση με τη διαδικασία του Brexit, που θα ακολουθούσε μία προκαθορισμένη νομική οδό, ο κίνδυνος γύρω από τη ζώνη Σένγκεν είναι ότι εφόσον καταρρεύσει θα οδηγούσε σε άτακτε πολιτικές εξελίξεις, που σχετίζονται με τους ελέγχους στα σύνορα, κάτι που με τη σειρά τους θα έπλητταν την εμπιστοσύνη στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε η Elga Bartsch, της Morgan Stanley, προσθέτοντας πως «αυτή η αβεβαιότητα θα οδηγούσε σε ουσιαστική καθίζηση των επενδυτικών δαπανών, ειδικότερα εάν η κατάρρευση της Σένγκεν συνέπιπτε με το Brexit».

Οι κλάδοι που απειλούνται περισσότερο σε περίπτωση κατάρρευσης της Σένγκεν

Morgan Stanley chart

Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για το κόστος από μια ενδεχόμενη κατάρρευση της Σένγκεν είναι υπερδιπλάσιες της εκτιμήσεις της Κομισιόν για το κόστος σε περίπτωση Brexit, σημειώνει η Telegraph.
Ειδικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι θα χαθεί το 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα, πάλι, με γαλλικό think tank 110 δισ. ευρώ θα χαθούν την επόμενη δεκαετία από την ΕΕ, σε περίπτωση Brexit.

Οι χώρες που εντάσσονται στη ζώνη Σένγκεν

Schengen map

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης