Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο υπάλληλος «φάντασμα» της Guardian Trust που μετέφερε χρήματα μέσω Attica bank

Ο υπάλληλος «φάντασμα» της Guardian Trust που μετέφερε χρήματα μέσω Attica bank
Πως η Τράπεζα Αττικής φορτωνόταν ζημίες στέλνοντας επιστολές στον … αέρα - Τι εντόπισε η ΤτΕ και δεν είδαν οι ελεγκτές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
Πρωτοφανή πράγματα αναφέρονται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς βάσει του οποίου επιβλήθηκε πρόστιμο 100.000 ευρώ στη Guardian Trust ΧΕΠΕΥ για χειραγώγηση ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν και αντιφάσεις που φαίνεται να μην … είδαν οι ελεγκτές της ΕΚ παρ ότι ήταν κρίσιμης σημασίας αλλά είχαν διαπιστωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος στον έλεγχο που είχε κάνει στην Αττικής και συνολικά για την υπόθεση Alapis.
Όπως αποκαλύπτουμε σήμερα η εταιρία είχε υπάλληλο «φάντασμα» καθώς τα στελέχη δηλώνουν ότι δεν τον ήξεραν αλλά την ίδια στιγμή ήταν εξουσιοδοτημένος από την GΤ να μεταφέρει χρήματα αλλά και έβαζε χρήματα συστηματικά σε κωδικό κορυφαίου στελέχους της χρηματιστηριακής εταιρίας.
Παράλληλα αποδεικνύεται ότι η Αττικής έκανε τα στραβά μάτια σε κωδικούς margin που είχαν σκάσει καθώς από τη μια πλευρά έστελνε επιστολές και ζητούσε να καλυφθεί το άνοιγμα που η ίδια χρηματοδοτούσε μέσω της ΑΧΕ αλλά την ίδια ημέρα γίνονταν αγορές μετοχών και η Τράπεζα παρακολουθούσε αδιάφορη τις εξελίξεις και φορτωνόταν ζημίες.
Ειδικότερα στη σελίδα 10 του πορίσματος που παρουσίασε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Κεφαλαιαγοράς κας Ανθή Δριστά αναφέρεται ότι « Η Τράπεζα Αττικής αναφέρεται ότι «η Τράπεζα Αττικής κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε προσκόμισε στοιχεία που δείχνουν ότι ζητούσαν σε καθημερινή βάση από την GT (Guardian Trust) και τους πελάτες της να προβούν στις αναγκαίες καταθέσεις χρημάτων ή να προβούν σε πωλήσεις που θα μείωναν το χρεωστικό υπόλοιπο των χαρτοφυλακίων, ενώ ανέφερε ότι σε κάθε περίπτωση συνεκτιμούσε την πιστοληπτική ικανότητα του πελάτη και το ιστορικό συνεργασίας της τράπεζας με τον κάθε πελάτη».
Φυσικά όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρη παραποίηση των πραγματικών γεγονότων δεδομένου ότι τέτοια πράγματα δεν προβλέπονταν στη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών (Αττικής-Guardian) αλλά και είναι εκτός χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Και αυτό διότι από τα στοιχεία των χρηματικών καρτελών και πινακιδίων που βρίσκονται στην κατοχή του bankingnews προκύπτει ότι ενώ η Αττικής έστελνε επιστολές να κλείσει το άνοιγμα που υπήρχε την ίδια ημέρα γίνονταν από τη GT αγορές. Τις αγορές αυτές δεν έπρεπε να τις δεχτεί η Αττικής αλλά να τις χρεώσει στη χρηματιστηριακή, βάση τις σύμβασης που είχε υπογραφεί, πράγμα που δεν έγινε με αποτέλεσμα να προκύψει ζημία για την τράπεζα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στις 19/04/2010 φεύγει επιστολή από την Τράπεζα για να κλείσει το άνοιγμα που είχαν στο λογαριασμό margin 4 επενδυτές μεταξύ των οποίων και η Χ.Ε. ενώ την ίδια ημέρα γίνεται αγορά μετοχών Alapis 140 χιλιάδων Ευρώ για λογαριασμό της Χ.Ε. εκτινάσσοντας το άνοιγμα !!!
Αν η Τράπεζα είχε προστατέψει τα συμφέροντά της έπρεπε να απαιτήσει τη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου της εν λόγω επενδύτριας και αν δεν υπάκουε η χρηματιστηριακή να καταγγείλει την σύμβαση και να κινηθεί εναντίον της. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν έπραξε. Το αντίθετο μάλιστα καθώς αγόραζε στη συνέχεια χωρίς παραστατικό χρέος πελατών της χρηματιστηριακής η οποία είναι άγνωστο αν δεν γινόταν αυτό αν θα μπορούσε να καλύψει τις υποχρεώσεις της στην εκκαθάριση.
Εν τω μεταξύ όπως αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σελίδα 33 «Σύμφωνα με επιστολή της Τράπεζα της Ελλάδος (αρ. πρωτοκόλλου 1427/12-10-2011 ο Ευ. Γρ., υπάλληλος της Guardian Trust ΧΑΕΕΠΕΥ κατέθεσε στο τραπεζικό λογαριασμό 84…..01 της Guardian Trust στην τράπεζα αττικής σε μετρητά το ποσό των 290.000……..»
Στο ίδιο πόρισμα στη σελίδα 36 αναφέρεται ότι η εταιρία ισχυρίζεται πως «ουδεμία σχέση με τον Ευ. Γρ.» και προσκομίζει αντίγραφα των δηλώσεων Φόρου Μισθωτών υπηρεσιών και άλλα στοιχεία ώστε να αποδείξει ότι δεν είναι υπάλληλος της εταιρίας. Βεβαίως στην ίδια σελίδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά αναφέρει ότι η Guardian στις 23/02/2010 εμφανίζεται να είχε αποστείλει fax προς την Αττικής με την οποία «εξουσιοδοτεί» τον υπάλληλό της Γρ. Ευ. Με χρέωση λογαριασμούς της ΧΑΕΠΕΥ στην τράπεζα!!!
Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Ευ. Γρ. δίνει και ο Δ.Φ. κορυφαίο στέλεχος της Guardian σε έγγραφες εξηγήσεις που παρείχε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών δια της 26ης Πταισματοδίκου μετά από μήνυση που είχε υποβάλλει ο Κ. Μ..
Όμως αν όλα αυτά είναι αλήθεια τότε πως γίνεται να μεταφέρει και να καταθέτει ποσά μέσω της Τράπεζας Αττικής ο κ. Ευ. Γρ. στον χρηματιστηριακό κωδικό του κορυφαίου στελέχους της Guardian Trust ΧΑΕΠΕΥ του κυρίου Γ.Κ. όπως προκύπτει από τη χρηματική καρτέλα του κυρίου Ευ. Γρ. στην εν λόγω χρηματιστηριακή για το διάστημα από 1/1/2009 έως 31/12/2010 που έχει περιέλθει στην κατοχή του bankingnews; Είναι κι αυτό σύμπτωση;

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης