Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Brexit, πολλοί κίνδυνοι, λίγα προφανή οφέλη – Σημαντικό πλήγμα για τη βρετανική οικονομία

BlackRock: Brexit, πολλοί κίνδυνοι, λίγα προφανή οφέλη – Σημαντικό πλήγμα για τη βρετανική οικονομία
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με υψηλή ανεργία και πληθωρισμό, αν αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να παράγει μικρότερη οικονομική ανάπτυξη και να παρουσιάσει πτώση στις επενδύσεις, αν οι ψηφοφόροι αποφασίσουν ότι η χώρα πρέπει να αποχωρήσει από την Ε.Ε. στο δημοψήφισμα που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιουνίου, σημειώνει η BlackRock, η μεγαλύτερη παγκοσμίως διαχειρίστρια χρημάτων».
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σημείωμα της αμερικανικής εταιρείας προς πελάτες της, «το Brexit παρέχει πολλά ρίσκα, με πολύ μικρή προφανή ανταμοιβή» και τονίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπο με υψηλή ανεργία και πληθωρισμό, αν αποχωρήσει από το ευρωπαϊκό μπλοκ.
Η BlackRock σημειώνει ότι η αστάθεια στα βρετανικά και ευρωπαϊκά assets θα αυξηθεί πριν από το δημοψήφισμα, που ο πρωθυπουργός David Cameron έχει προγραμματίσει για τις 23 Ιουνίου.
«Ένα Brexit, εκτιμούμε, θα πλήξει τα παγκόσμια ριψοκίνδυνα assets, ενώ μια ψήφος για παραμονή θα καθησύχαζε τις αγορές», υπογραμμίζει η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης χρημάτων.
Παράλληλα, η BlackRock υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα είχε λιγότερη επιρροή να διαπραγματευτεί ρυθμιστικά στάνταρτ για την ανεμπόδιστη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Επίσης, προειδοποιεί ότι το βρετανικό νόμισμα, η στερλίνα, είναι ευάλωτο στους φόβους Brexit και ότι οι μετοχές στο βρετανικό χρηματιστήριο θα πληγούν από μια ψήφο υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν επτά ετών, μετά τα όσα ανέφερε η Bank of England, ότι δηλαδή η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμμετοχή του Ηνωμένο Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ επηρεάζει αρνητικά το νόμισμα της χώρας.
Η κεντρική τράπεζα της χώρας πιθανόν να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων ή να επανεκκινήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων σε περίπτωση ενός Brexit, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τις αποδόσεις στον χρυσό και να προκαλέσει υποβάθμιση της πίστοληπτικής αξιολόγησης, προειδοποιεί η BlackRock, ενώ υπογραμμίζει ότι θα πληγούν επίσης τα ελλείμματα προϋπολογισμού και ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.
Τα πιθανά οφέλη από το να μπορεί το Ηνωμένο Βασίλειο να συνάπτει εμπορικές συμμαχίες από μόνο του, μπορεί να αποδειχθούν απατηλά, τονίζει η BlackRock και προσθέτει ότι «η realpolitik των εμπορικών συμφωνιών είναι ότι όσο μεγαλύτερος είσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να χτυπήσεις τη γροθιά σου. Μια Βρετανία "μοναχική" θα είχε λιγότερη επιρροή».
Όμως, μια έξοδος της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μπλοκ θα είχε αρνητικό αντίκτυπο και για τις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, καθώς όπως σημειώνεται «ένα Brexit δεν θα ήταν ένα ξαφνικό σοκ για την Ε.Ε., όμως θα διάβρωνε σημαντικά τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητά της για χρόνια, εξαιτίας της θέσης του Ηνωμένου Βασιλείου ως υψηλής αποδοτικότητας χρηματοοικονομικού κέντρου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης