Σένγκεν, συνεργασία με Τουρκία και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα οι προτεραιότητας του Donald Tusk

Σένγκεν, συνεργασία με Τουρκία και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα οι προτεραιότητας του Donald Tusk
Με τις τρεις αυτές προτεραιότητες καλεί τους 28 στη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου 2016 ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Τρεις προτεραιότητες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό καθώς και τη Σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία για το ίδιο θέμα θέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk στην πρόσκληση που απέστειλε προς τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες για να συμμετάσχουν.
Η πρώτη προτεραιότητα την οποία θέτει ο κ. Tusk αφορά στην «επιστροφή στη Σένγκεν».
Όπως αναφέρει το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ροών» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ’ όλους.
«Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016», σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».
Δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι η συνεργασία με την Τουρκία, καθώς, παρ’ όλα τα βήματα προόδου, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει υψηλός.
Αναφερόμενος στις επαφές που είχε με τον Ahmet Davutoglu σημειώνει πως υπάρχει «πολιτική βούληση» για μείωση των ροών μέσω «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».
Όπως σημειώνει ο Tusk «ο Τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης, την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλα τα μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα».
Ως τρίτη προτεραιότητα, ο Donald Tusk θέτει την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα, αλλά και την ενδυνάμωση του σχήματος μετεγκατάστασης, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στην χώρα.
«Όπως ο συνάδελφός μας, ο Αλέξης Τσίπρας, είπε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα ″μια αποθήκη ψυχών″.
Την Δευτέρα, θα ήθελα να συμφωνήσουμε ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα της Συνόδου, ο Ντόναλντ Τουσκ σημειώνει πως στις 13:30 ώρα Ελλάδας, οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ θα γευματίσουν με τον Τούρκο πρωθυπουργό, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Συνόδου των 28.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κλείνει με αισιόδοξο τόνο την επιστολή του, λέγοντας πως «για πρώτη φορά από την έναρξη της μεταναστευτικής κρίσης», μπορεί να δει μια «ευρωπαϊκή συναίνεση».
«Πρόκειται για μια συναίνεση γύρω από μια ολοκληρωμένη στρατηγική που, εάν εφαρμοστεί πιστά, μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό των ροών και στην αντιμετώπιση της κρίσης», καταλήγει ο Donald Tusk.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS