Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Διαδηλώσεις στο Κίεβο για να απελευθερώσει η Ρωσία Ουκρανή πιλότο που κάνει απεργία πείνας

Le Monde: Διαδηλώσεις στο Κίεβο για να απελευθερώσει η Ρωσία Ουκρανή πιλότο που κάνει απεργία πείνας
H Ουκρανή κατηγορείται για τη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων
Αρκετοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Κυριακή 6 Μαρτίου έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας στο Κίεβο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση της Ουκρανής πιλότου, Nadia Savtchenko, πετώντας αυγά, σπάζοντας παράθυρα και καίγοντας τη ρώσικη σημαία, όπως αναφέρει η Le Monde.
Κάποιοι διαδηλωτές είχαν, μάλιστα, μία κούκλα που αναπαριστούσε τον Putin και έγραφαν ότι είναι «δολοφόνος», ενώ πολλά αυτοκίνητα στην πλατεία είχαν καταστραφεί σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία.
Νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 άτομα στην κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας για να ζητήσουν την απελευθέρωση της Nadia Savtchenko, η οποία κατηγορείται στη Ρωσία για τη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Savtchenko που είχε συλληφθεί τον Ιούλιο του 2014 κατηγορεί με τη σειρά της τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι την αιχμαλώτισαν σε ουκρανικό έδαφος και μετά την παρέδωσαν στις ρώσικες αρχές.
Την Πέμπτη 3 Μαρτίου η 34χρονη πιλότος άρχισε απεργία πείνας και δίψας μετά την απρόσμενη αναβολή της δίκης της που δεν της επέτρεψε να απολογηθεί στο δικαστήριο.
Η ίδια προειδοποίησε με μία γραπτή της δήλωση γεμάτη ένταση ότι οποιαδήποτε απόπειρα σίτισής της θα ισοδυναμεί με «βασανιστήρια» και ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να γίνει αυτοψία σε περίπτωση θανάτου της.
Ο δικηγόρος της, Nikolai Pozolov, δήλωσε σήμερα Κυριακή 6 Μαρτίου ότι η κατάστασή της είναι ικανοποιητική.
Στην Ουκρανία η Savtchenko είναι εθνική ηρωίδα, μετά την κράτησή της στη Ρωσία και καθώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να φυλακιστεί για 23 χρόνια.
Σε μία συμβολική κίνηση ήταν υποψήφια στις εκλογές του 2014 ως επικεφαλής στον συνδυασμό του κόμματος  της πρώην πρωθυπουργού Ioulia Timochenko.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης