Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Βαθαίνει το πολιτικό «ρήγμα» στην Πολωνία με φόντο τον κυβερνητικό έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου

WSJ: Βαθαίνει το πολιτικό «ρήγμα» στην Πολωνία με φόντο τον κυβερνητικό έλεγχο του Συνταγματικού Δικαστηρίου
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας ακύρωσε νόμο της κυβέρνησης που υπέσκαπτε την ανεξαρτησία του
Βαθαίνει η συνταγματική κρίση στην Πολωνία που προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στη χώρα, με το Συνταγματικό Δικαστήριο να ανατρέπει την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016 νόμο της κυβέρνησης που θα αύξανε την επιρροή και επέμβασή της στις αποφάσεις του.
Όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε τον νόμο της Δεξιάς πολωνικής κυβέρνησης του κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης, ο οποίος είχε διχάσει τη χώρα για μήνες, οδηγώντας σε οξείες αντιδράσεις και διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης.
Η απόρριψη του αμφιλεγόμενου νόμου οφείλεται στο γεγονός ότι τυχόν ισχύ του θα υπέσκαπτε τη δυνατότητα του Συνταγματικού Δικαστηρίου να προσφέρει Δικαιοσύνη, γι' αυτό και κρίθηκε αντισυνταγματικός.
Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει δήλωση προ ημερών της πρωθυπουργού της Πολωνίας, Beata Szydlo, ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με την όποια απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Κομισιόν και σειράς χωρών, μεταξύ άλλων και των ΗΠΑ, που στήριξαν τη στάση της πολωνικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για απολυταρχικές τάσεις της κυβέρνησης.
Μάλιστα, η Szydlo έφτασε στο σημείο να δηλώσει χθες Τρίτη 8/3, ότι η κυβέρνησή της δεν θα δημοσιεύσει την επίμαχη απόφαση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, με στόχο να αποτρέψει τη δεσμευτική ισχύ της με βάση τον πολωνικό νόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης