Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φινλανδία: Εντός των επομένων ημερών, η συζήτηση στο κοινοβούλιο για παραμονή ή όχι στο ευρώ

Φινλανδία: Εντός των επομένων ημερών, η συζήτηση στο κοινοβούλιο για παραμονή ή όχι στο ευρώ
Δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη ζητά καμπάνια που έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 50.000 υπογραφές
Εντός των επομένων εβδομάδων, στο κοινοβούλιο της Φινλανδίας θα ξεκινήσει μια εξαιρετικά κρίσιμη συζήτηση για το μέλλον της χώρας: η συζήτηση για το αν θα πρέπει να μείνει ή να φύγει από την ευρωζώνη.
Είναι μια συζήτηση που πυροδοτήθηκε από την συγκέντρωση περισσότερών των 50.000 υπογραφών σε καμπάνια υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έξοδο ή όχι της χώρας από την ευρωζώνη.
Δεν αναμένεταιο να βγει κάποιο απτό αποτέλεσμα από τη συζήτηση στο φινλανδικό κοινοβούλιο, εντούτοις και μόνο το γεγονός ότι πραγματοποιείται εκτιμάται ότι αποτελεί απόδειξη ότι κυβέρνηση και βουλευτές έχουν συναίσθηση της ολοένα μεγαλύτερης δυσφορίας που καταγράφεται στην κοινή γνώμη απέναντι στην ΕΕ και στο ευρώ, ιδιαίτερα λόγω και των κακών επιδόσεων της φινλανδικής οικονομίας.
«Δεν έχουμε ορίσει ακόμη την ημερομηνία, όμως μια προκαταρκτική συζήτηση θα γίνει πιθανότατα κατά τη διάρκεια της ολομέλειας (του κοινοβουλίου), τις επόμενες εβδομάδες», είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα κοινοβουλίου όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η φινλανδική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόνο 0,4% το 2015, έπειτα από τρία χρόνια κάμψης, καθώς δέχτηκε πλήγματα λόγω του υψηλού εργατικού κόστους, της παρακμής της εταιρείας επικοινωνιών και τεχνολογίας Nokia και της ύφεσης στη γειτονική Ρωσία.
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση αγωνίζεται να εξισορροπήσει τα δημόσια οικονομικά και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της στις εξαγωγές δια της μεθόδου της «εσωτερικής υποτίμησης» η οποία σημαίνει περικοπές στα επιδόματα των εργαζομένων, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων.
Οι πρωτεργάτες της καμπάνιας για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος συγκρίνουν τις επιδόσεις της χώρας τους με εκείνες της γειτονικής Σουηδίας, η οποία δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ταχύτερη ανάπτυξη.
Υποστηρίζουν ότι η φιλανδική οικονομία θα αναζωογονηθεί φεύγοντας από την ευρωζώνη και με την επαναφορά του εθνικού νομίσματος, με κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία, καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της.
Τον περασμένο Νοέμβριο μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρόμετρου έδειξε ότι το 64% των Φινλανδών θέλει να διατηρήσει η χώρα το ευρώ και να παραμείνει στην ευρωζώνη, όπως έχει δεσμευτεί να κάνει η κυβέρνηση συνασπισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης