Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μητράκος (ΤτΕ): Έχει ήδη διαμορφωθεί το πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων

Μητράκος (ΤτΕ): Έχει ήδη διαμορφωθεί το πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
Tesseyman (EBRD): Η EBRD στήριξε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών
Εκπρόσωποι του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, ξένοι επενδυτές και σύμβουλοι (περίπου 200 άτομα συνολικά) συμμετείχαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Τράπεζα της Ελλάδος με θέμα την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.
Σκοπός της ημερίδας, που συνδιοργανώθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ήταν η ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το εποπτικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και η διερεύνηση λύσεων.
Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, που ανέρχονται στο 43,6% του συνόλου των ανοιγμάτων, επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να παρέχει νέες πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.
Ο κ. Nick Tesseyman, Γενικός Διευθυντής της EBRD αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, δήλωσε: “Η EBRD στήριξε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών τον περασμένο Νοέμβριο. Η σημερινή εκδήλωση μας δίνει την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά την πολύ σημαντική πρόκληση για την αναζωογόνηση του επιχειρηματικού τομέα της ελληνικής οικονομίας μέσω συντονισμένων προσπαθειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.”
Ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος τόνισε ότι έχει ήδη διαμορφωθεί το πλαίσιο για την ενεργητική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Ειδικότερα:
• Έχουν θεσπιστεί ενισχυμένες εποπτικές απαιτήσεις σχετικά με τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και οι τράπεζες έχουν προβεί στις περισσότερες αναγκαίες οργανωτικές και λειτουργικές προσαρμογές.
• Ο Κώδικας Δεοντολογίας διέπει τις σχέσεις μεταξύ των τραπεζών και των δανειοληπτών με δάνεια σε καθυστέρηση.
• Έχει εκπονηθεί μελέτη σχετικά με την κατηγοριοποίηση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την αξιολόγηση της εργαλειοθήκης των τραπεζών για την αντιμετώπισή τους.
• Έχει θεσμοθετηθεί το πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργία εξειδικευμένων εταιρειών διαχείρισης ή απόκτησης δανείων σε καθυστέρηση.
• Η Τράπεζα της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ και τις ελληνικές τράπεζες, διαμορφώνει τους επιχειρησιακούς στόχους για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η τήρησή τους από τις τράπεζες θα παρακολουθείται σε τακτά διαστήματα.
Με τη θέσπιση των παραπάνω, οι συμμετέχοντες στην ημερίδα αναγνώρισαν ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μπορεί πλέον να προχωρήσει ταχύτερα.
Η θεματολογία της ημερίδας κινήθηκε σε τρεις κύριους άξονες:
• Διαμόρφωση λύσεων για τους δανειολήπτες με οφειλές σε περισσότερες από μία τράπεζες
• Προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δευτερογενούς αγοράς διαχείρισης και απόκτησης δανείων σε καθυστέρηση
• Διαδικασίες των τραπεζών για τη διαχείριση του μεγάλου αριθμού μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης