Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής: Έφθασε το τέλος της παγκοσμιοποίησης; - Ξεμένουν από ενέργεια οι κυρίαρχες δυνάμεις της

Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής: Έφθασε το τέλος της παγκοσμιοποίησης; - Ξεμένουν από ενέργεια οι κυρίαρχες δυνάμεις της
Αν και οι περισσότερες οικονομίες είναι πιο ανοικτές τώρα από ό,τι ήταν μια γενιά πριν, πλέον καθίσταται σαφές ότι η αντίληψη ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια συντριπτική δύναμη αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες της έκρηξης των εμπορευμάτων
Οι κάποτε ακαταμάχητες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης ξεμένουν από ενέργεια, σημειώνει ο Daniel Gros, διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής, σε άρθρο του με τίτλο «Το τέλος της παγκοσμιοποίησης;» στο Project Syndicate.
Αφορμή η μείωση του παγκόσμιου εμπορίου και ειδικότερα των εξαγωγών της Κίνας το 2015 για πρώτη φορά από το άνοιγμά της στον κόσμο στα τέλη του 1970.
Η προφανής ερώτηση είναι γιατί συνέβη αυτό, σημειώνει, για να προσθέσει ότι το παγκόσμιο εμπόριο υποχώρησε το 2009 εξαιτίας της έντονης συρρίκνωσης του ΑΕΠ τη δεδομένη χρονική στιγμή.
Το 2015, ωστόσο, η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε με τον «αξιοσέβαστο» ρυθμό του 3%.
Επιπλέον, δεν αυξήθηκαν σημαντικά οι φραγμοί στο εμπόριο και το κόστος μεταφορών υποχωρεί, κυρίως λόγω της έντονης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης Baltic Dry, ο οποίος μετρά το κόστος ναύλωσης των μεγάλων πλοίων που μεταφέρουν τα μεγαλύτερης απόστασης εμπορεύματα, έχει υποχωρήσει σε χαμηλό όλων των εποχών.
Αυτό, σημειώνει ο Daniel Gros, καταδεικνύει ότι οι αγορές δεν αναμένουν ανάκαμψη, κάτι που σημαίνει ότι τα στοιχεία από το 2015 θα μπορούσαν να σημάνουν μια νέα εποχή επιβράδυνσης του εμπορίου.
Το προφανές συμπέρασμα είναι ότι κάποτε ακαταμάχητες δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης ξεμένουν από ενέργεια – δυναμική.
Σύμφωνα με τον Daniel Gros, οι τιμές των εμπορευμάτων είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς τις τάσεις στο εμπόριο τις τελευταίες λίγες δεκαετίες.
Όταν ήταν υψηλές, οδήγησαν σε αύξηση του εμπορίου σε σημείο που το μερίδιο του εμπορίου στο ΑΕΠ αυξήθηκε, τροφοδοτώντας το παζάρι για την αναπόφευκτη πρόοδο της παγκοσμιοποίησης.
Το 2012, όμως, οι τιμές των εμπορευμάτων υποχώρησαν, συμπαρασύροντας χαμηλότερα και το εμπόριο.
Σαφώς υπάρχει άμεση διασύνδεση των τάσεων στο εμπόριο με τις τιμές εμπορευμάτων (πίνακας).
Δεδομένου ότι αυτή η σύνδεση επηρεάζει όλα τα μεταποιητικά αγαθά που απαιτούν εισαγωγές πρώτων υλών, δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη ότι καθώς υποχωρούν οι τιμές των εμπορευμάτων, το ίδιο συμβαίνει και με το παγκόσμιο εμπόριο.

commodity prices global trade

Αν και οι περισσότερες οικονομίες είναι πιο ανοικτές τώρα από ό,τι ήταν μια γενιά πριν, πλέον καθίσταται σαφές ότι η αντίληψη ότι η παγκοσμιοποίηση είναι μια αδυσώπητη και συντριπτική δύναμη αντανακλούσε σε μεγάλο βαθμό τις παρενέργειες της έκρηξης των εμπορευμάτων.
Αν οι τιμές παραμείνουν χαμηλά, όπως φαίνεται πιθανό, την επόμενη δεκαετία πιθανόν να δούμε μια στασιμότητα στο παγκόσμιο εμπόριο, καθώς το μοντέλο εμπορίου εξισορροπεί από τις αναδυόμενες οικονομίες στις καθιερωμένες βιομηχανικές δυνάμεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης