Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBC: Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πολωνία κατά της κυβέρνησης - Καταργεί την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου

BBC: Χιλιάδες διαδηλωτές στην Πολωνία κατά της κυβέρνησης - Καταργεί την ανεξαρτησία του Ανώτατου Δικαστηρίου
Στόχος της κυβέρνησης είναι να περιορίσει τη δυνατότητα του Ανώτατου Δικαστηρίου να κρίνει αντισυνταγματικές και να απορρίπτει τις αποφάσεις της
Χιλιάδες πολωνοί βγήκαν σήμερα (12/3) στους δρόμους της Βαρσοβίας κι άλλων πόλεων διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Σύμφωνα με το BBC, η συντηρητική κυβέρνηση του προέδρου Jarosław Kaczyński,, η οποία έχει καταφύγει σε μια σειρά αντιδημοκρατικών μέτρων από τις πρώτες ημέρες της στην εξουσία, θέλει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας ώστε να επιβάλλει νέους κανόνες λειτουργίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου το οποίο έχει χαρακτηρίσει την απόφαση αυτή αντισυνταγματική.
Η κυβέρνηση ωστόσο, έχει αρνηθεί να δημοσιεύσει την απόφαση του δικαστηρίου καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δεσμευτικό.
Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στόχος της είναι να περιορίσει τη δυνατότητα που έχει το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να κρίνει αντισυνταγματικές και να απορρίπτει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Οι χιλιάδες διαδηλωτές που πλημμύρησαν την πολωνική πρωτεύουσα κρατούσαν σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατευθύνθηκαν προς το προεδρικό Μέγαρο. παρόμοιες διαμαρτυρίες έγιναν και στιςς πόλεις Poznan και Wroclaw.
Η κυβέρνηση πάντως υποστήριξε ότι «η δημοκρατία στην Πολωνία ακμάζει» γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι κανείς δεν εμπόδισε τις διαδηλώσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης