Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη – Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit

Moody's: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη – Υπαρκτός ο κίνδυνος Grexit
Κάτω από το 2% η ανάπτυξη το 2016 για την Ευρωζώνη
Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη αναφέρθηκε ο οίκος αξιολόγησης Moody's, δίνοντας μεταξύ άλλων έμφαση και στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ένα θέμα που σύμφωνα με τον οίκο ακόμη δεν έχει λήξει.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προοπτικών για το 2016 από τον επικεφαλής του τμήματος αξιολόγησης δημοσίου χρέους Dietmar Hornung, στις κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη κατά τη διάρκεια των προσεχών μηνών ξεχωρίζουν ο αποπληθωρισμός, η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η υποτίμηση των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές, η στροφή στον λαϊκισμό στην πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών και το Brexit, δηλαδή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Όπως σημειώνει, η Ευρώπη αναπτύσσεται λογικά καλά και εκτιμά ότι θα υπάρξουν λιγότερες επί τα χείρω αναθεωρήσεις σε σχέση με άλλες αγορές, αν και η μέση ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ το 2016 θα είναι κάτω του 2%.
H Moody's, αναφερόμενη στις προκλήσεις, σημείωσε ότι είναι σημαντικό κάθε στοιχείο να ενταχθεί στο δικό του πλαίσιο, δεδομένου ότι στην Κίνα δεν λαμβάνει χώρα μια ανώμαλη προσγείωση, αλλά μια επιβράδυνση της οικονομίας, προσθέτοντας ότι οι εμπορικοί δεσμοί της Ευρώπης με την Κίνα είναι σχετικά αδύναμοι και ότι σε γενικές γραμμές η Γηραιά Ήπειρος επηρεάζεται πολύ περισσότερο από αυτά που συμβαίνουν στις ΗΠΑ.
Η Moody's εντοπίζει μεγαλύτερους κινδύνους στη συνοχή της Ε.Ε. και της ζώνης του ευρώ, που τίθεται σε δοκιμασία όχι μόνο από το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στο ευρωπαϊκό μπλοκ, αλλά και από την άνοδο λαϊκίστικων κομμάτων και κινημάτων κατά της λιτότητας στην Ισπανία, τη Γαλλία ή την Πορτογαλία, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός Grexit, σημειώνοντας ότι είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να θεωρηθεί λήξαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης