Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, οι ..σύντροφοι και το κτίριο του Κεράνη

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, οι ..σύντροφοι και το κτίριο του Κεράνη
Το υπουργείο Οικονομικών πληρώνει ενοίκια που ξεπερνούν το κόστος διαμονής σε ξενοδοχεία 5 αστέρων
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας ήρθε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων με την επίμαχη φράση «τελείωσαν τα άσχημα, έρχονται τα χειρότερα» η οποία με τις διευκρινήσεις που δόθηκαν εννοούσε ότι δεν αφορούσε την παρούσα (φορολογική) περίοδο αλλά τη διαχρονική αδικία του φορολογικού συστήματος.
Οι υπουργοί όμως δεν κρίνονται μόνο από τα δηλώσεις τους αλλά από το παραγόμενο έργο και τα αποτελέσματά του.
Στον στίβο του έργου και του αποτελέσματος κρίνεται ο κάθε υπουργός μιας κυβέρνησης.
Ένα από τα θέματα που καλείται να δώσει λύση είναι η μείωση του κόστους των μισθωμάτων που πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών για τη στέγαση των υπηρεσιών του.
Πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης ανέφερε πως «στο Υπουργείο Οικονομικών το 2014 δαπανήσαμε 24.000.000 ευρώ για να στεγάσουμε τις υπηρεσίες μας, όταν το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας έχει σχεδόν το σύνολο της διαχείρισης των ακινήτων του Δημοσίου και μπορούσε στην Αθήνα και στην περιφέρεια να στεγάσει τις υπηρεσίες σε σύγχρονα κτήρια πρώτα από όλα για τους πολίτες αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους».

Το κτίριο του Κεράνη

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να μετακινηθούν υπηρεσίες που πληρώνουν ενοίκιο υψηλότερο από αυτό καταβάλλεται ήδη για το κτίριο του Κεράνης, το οποίο όμως παραμένει άδειο και αναξιοποίητο.
Το κτίριο έχει εμβαδόν 40.000 τμ, από το οποίο οι χώροι στάθμευσης είναι περίπου 2.880 τμ, και μπορεί να δώσει 650 θέσεις στάθμευσης.
Οι θέσεις εργασίας, που μπορεί το κτήριο να φιλοξενήσει, είναι της τάξης των 2.100 έως 2.400 και το μηνιαίο μίσθωμα που καταβάλλει το Δημόσιο είναι 221.000 ευρώ, δηλαδή 2.650.000 τον χρόνο, το οποίο όμως παραμένει κλειστό.
Πληρώνουμε το ενοίκιο αυτό και το κτήριο είναι κλειστό!»
Ο αναπληρωτής υπουργός, έχει αναφέρει πως «αυτά τα 221.000 ευρώ τον μήνα για να κρατάμε το κτήριο κλειστό δεν είναι το μοναδικό κόστος καθώς το Δημόσιο επιβαρύνεται με ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, επιβαρύνεται με φύλαξη του κτηρίου από αστυνομικούς είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο, που είναι υποχρεωμένοι να είναι εκεί….».
Ο υπουργός έδωσε λίστα με τα κόστη ανά μήνα των υπηρεσιών Το ΚΕΦΟΜΕΠ πληρώνει 32.870 ευρώ, για το ΚΕΜΕΕΠ: 18.440 ευρώ, για την ΥΕΔΔΕ: 15.360 ευρώ, για το ΕΜΥΣ: 11.235 ευρώ, για την ΔΕΔ: 8.000 ευρώ και το ΣΔΟΕ: 135.000 ευρώ»! και γενικά πρόσθεσε ότι τα ενοίκια που πληρώνει το Υπουργείο Οικονομικών το μήνα ανέρχονται συνολικά στα 24.000.000 ευρώ.

Τα ενοίκια ανά υπάλληλο είναι ακριβότερα από ξενοδοχεία 5 αστέρων

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, δίνει μία ακόμη χρήσιμη πληροφορία προς τους φορολογούμενους: Έχουμε υπηρεσίες που πληρώνουμε ανά υπάλληλο για ενοίκιο 667 ευρώ, αλλού 704 ευρώ, αλλού 936 ευρώ. Ο ίδιος λέει ότι αν πάμε σε ένα -όχι πεντάστερο- τετράστερο ξενοδοχείο και πούμε «για να φέρουμε τριάντα υπαλλήλους, πόσα θέλεις τον μήνα;», θα μας ζητήσει κάτι πολύ λιγότερο και θα τους δίνει και πρωινό...»

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ.

Κλίμα αναστάτωσης υπάρχει στους εργαζόμενους των υπηρεσιών που είναι υποψήφιες προς μετακόμιση στο κτίριο του Κεράνη.
Σχεδόν κανένας δεν παραβλέπει την οικονομική διάσταση που βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κι συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κόστους.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ Νομών Αττικής και Κυκλάδων Δημήτρης Μέρκος είπε στο bankingnews ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών με την επιλογή του κτιρίου Κεράνης παραβλέπει το γεγονός του σκανδάλου της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα οι οποίες στη συνέχεια μίσθωσαν το κτίριο στο ελληνικό δημόσιο και προσθέτει ότι η υπόθεση αποτελεί πλέον εισαγγελική έρευνα.
Ο πρόεδρος έθεσε το ερώτημα γιατί τόση η βιασύνη μήπως κάποιοι θέλουν να νομιμοποιήσουν ένα σκάνδαλο όπως έχει χαρακτηρισθεί η διαδικασία πώλησης σε ιδιώτες τα προηγούμενα χρόνια.
Ο κ. Μέρκος έθεσε το θέμα της ασφάλειας και της στατικότητας του κτιρίου για το οποίο δεν τους έχουν δοθεί τα ανάλογα έγγραφα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών που εξετάζει την μετακίνηση υπηρεσιών στο κτίριο του Κεράνη.
Πάντως στην επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος της ΓΓΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, ο οποίος διατύπωσε τη διαφωνία με την μετακίνηση των υπηρεσιών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης