Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσφυγικό, ΔΝΤ και Brexit - Ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε… Grexit

Προσφυγικό, ΔΝΤ και Brexit - Ένα εκρηκτικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει σε… Grexit
Οι συγκυρίες μπορεί να οδηγήσουν την Ευρωζώνη σε κατάρρευση, εκτιμά το οικονομικό δίκτυο Wall Street 
Το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, που θα αποτελέσει την αρχή του τέλους για την ευρωπαϊκή νομισματική ένωση, επαναφέρει με δημοσίευμά του ο αμερικανικός ιστότοπος 24/7 Wall Street.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «τελικά ήταν όλα θέμα χρόνου».
Η πλέον χρεωμένη κυβέρνηση της Ευρώπης {η ελληνική} διαμαρτύρεται για τους όρους του προγράμματος προσαρμογής και «παλεύει» να εξασφαλίσει την εκταμίευση της νέας δόσης από τους δανειστές.
Αυτή τη φορά, όμως, επισημαίνει το άρθρο, υπάρχει το επιπρόσθετο βάρος του 1 εκατ. σύρων προσφύγων, η πλειοψηφία των οποίων διεκδικούν οικονομική βοήθεια από ένα χρεοκοπημένο κράτος.
Ακόμα μία διαφορά, σε σύγκριση με ό,τι έχουμε συνηθίσει στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - θεσμών, είναι η στάση που κρατά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ φαίνεται ότι κρατά αυστηρή στάση στις συζητήσεις, με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, να κατηγορεί το Ταμείο για έλλειψη σοβαρότητας στις διαπραγματεύσεις, οδηγώντας αυτές σε “τοίχο”.
Το ΔΝΤ εμφανίζεται να εξετάζει ενδελεχώς το αν θα συμμετάσχει τελικά στο ελληνικό πρόγραμμα, με τους αξιωματούχους του Ταμείου να αμφισβητούν το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της, χωρίς την απομείωση αυτού.
Ο συντάκτης του κειμένου φαίνεται να συμφωνεί με το ΔΝΤ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο το πρόγραμμα ασκεί πιέσεις στο ελληνικό χρέος, οδηγώντας το σε επίπεδα ρεκόρ, στο 179% επί του ΑΕΠ.
Την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι δεν είναι πρόθυμοι να επιτρέψουν την ονομαστική μείωση του χρέους.
Η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Christine Lagarde, έχει σημειώσει ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί το β’ τρίμηνο του 2016, περίπου την ίδια περίοδο που οι Βρετανοί θα αποφασίζουν για το αν θα παραμείνουν ή θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και ενώ όλοι αναμένουν ότι ελληνική κυβέρνηση και θεσμοί θα καταφέρουν να έρθουν σε μια δύσκολη συμφωνία, όπως κάθε φορά, εντούτοις, ένας συνδυασμός Brexit, μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επιδείνωση του προσφυγικού προβλήματος ενδέχεται να είναι αρκετός να θέσει τέλος στο πρόγραμμα και να διαλύσει την Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνεται, τα “στρατόπεδα” υπέρ ή κατά της παραμονής της Βρετανίας εμφανίζονται ισόπαλα στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.
Την ίδια ώρα, τα αποθέματα ευρώ στην Ελλάδα συνεχίζουν να υποχωρούν και, μάλιστα, βρίσκονται στο -40% από το ζενίθ του 2009.
Η μείωση της προσφορά χρήματος σε τέτοιο βαθμό σημειώνεται στα κράτη που δεν μπορούν να τυπώσουν χρήματα και τελούν υπό το καθεστώς των capital controls, όπως άλλωστε συμβαίνει στην Ελλάδα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, δεν αποτελεί μυστήριο γιατί το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί στον ίδιο βαθμό με την προσφορά χρήματος σε σύγκριση με το 2008 και γιατί η ανεργία στη χώρα βρίσκεται ακόμα στο 24% και ο βασικός μισθός είναι σχεδόν αμετάβλητος σε σύγκριση με το 2007, καταλήγει το δημοσίευμα του 24/7 Wall Street.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης