Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Στον έλεγχο της σαουδαραβικής Aramco το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ - Θα διυλίζει αραβικό πετρέλαιο

CNN: Στον έλεγχο της σαουδαραβικής Aramco το μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ - Θα διυλίζει αραβικό πετρέλαιο
Το διυλιστήριο του Port Arthur ανήκει εξ ημισείας στις Royal Dutch Shell και Saudi Aramco, μέσω της Motiva Enterprises
Το μεγαλύτερο και σημαντικότερο διυλιστήριο των ΗΠΑ - στο Port Arthur του Τέξας, με ημερήσια παραγωγική δυναμικότητα 600 χιλ. βαρελιών πετρελαίου - ετοιμάζεται να αγοράσει η κολοσσιαία σαουδαραβική κρατική εταιρεία πετρελαίου Saudi Aramco.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου CNN, το διυλιστήριο του Port Arthur έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τις ΗΠΑ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της «έκρηξης» της πετρελαϊκής παραγωγής της χώρας, η οποία μείωσε την εξάρτησή της από εισαγωγές «μαύρου χρυσού».
Η Saudi Aramco ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του πολύτιμου διυλιστηρίου, γεγονός που βεβαίως θα της επιτρέψει να εισάγει στις ΗΠΑ προς διύλιση, πετρέλαιο που η ίδια παράγει, για να το προωθήσει στις αγορές της βορείου Αμερικής.
Επισημαίνεται, ότι το 2012 το συγκεκριμένο διυλιστήριο ολοκλήρωσε πενταετείς εργασίες διπλασιασμού της παραγωγικής δυναμικότητάς του, στα 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως.
Η Saudi Aramco ήδη κατέχει το ήμισυ της εταιρείας Motiva Enterprises, στην οποία ανήκει αυτό και άλλα διυλιστήρια, με το υπόλοιπο μισό να ανήκει στην Royal Dutch Shell.
Η σχέση των δύο κολοσσιαίων εταιρειών ενέργειας στη συγκεκριμένη συν-επένδυσή τους δεν έχει υπάρξει αρμονική και γι' αυτό αποφάσισαν να διασπάσουν τη Motiva.
Στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας μεταξύ τους, η Shell πρόκειται να αναλάβει τον έλεγχο δύο διυλιστηρίων της Motiva στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ και εννέα τερματικούς σταθμούς διανομής.
Από την πλευρά της, η Saudi Aramco θα αποκτήσει το διυλιστήριο του Port Arthur και επιπλέον 26 τερματικούς σταθμούς διανομής, καθώς και την άδεια πώλησης στο Τέξας, βενζίνης και πετρελαίου υπό το σήμα της Shell.
Σύμφωνα με το CNN, το «διαζύγιο» μεταξύ των δύο εταιρειών ενέργειας είναι πολύ ακριβό.
Η απόκτηση του πλήρους ελέγχου του διυλιστηρίου στο Port Arthur ενδεχομένως να συνδέεται με την πιθανότητα η Saudi Aramco - που ελέγχει το 15% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου - ή μέρος της, να εισαχθεί σε κάποιο χρηματιστήριο.
Το διυλιστήριο στο Port Arthur θα μπορούσε να αποτελέσει ένα από τα βασικά πρώτα στοιχεία ενεργητικού που θα αποσχιζόταν από τη σαουδαραβική εταιρεία, για να εισφερθεί σε άλλη εταιρεία προς εισαγωγή σε χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης