Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επαφές του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν

Επαφές του Ευρωκοινοβουλίου με την Κομισιόν για την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν
Τις δικές του προτάσεις που θα συμπληρώσουν τον «οδικό χάρτη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το πως θα αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι ζημιές που έχει υποστεί η ζώνη Σένγκεν συζήτησαν σε συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις αρχές του μήνα, συγκεκριμένα στις 4 Μαρτίου 2016, εναν, όπως είπε, οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της ζώνης Σένγκεν, που συμπεριλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων αλλά και του συστήματος ασύλου, απαντώντας έτσι στα κράτη-μέλη που αποφάσισαν να επαναφέρουν ελέγχους στα σύνορά τους.
Οι χώρες που σήμερα έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους είναι το Βέλγιο, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επεξεργάζεται τις δικές του προτάσεις για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Στις 16 Μαρτίου, η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών υιοθέτησε έκθεση για τη ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, ζητώντας τη δημιουργία κεντρικού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, με εθνικές ποσοστώσεις.
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία η δημιουργία ενός συστήματος, που θα διασφαλίζει την ισότητα και την κοινή ευθύνη, την αλληλεγγύη και τη γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων.
Το Αθηναϊκό Πρακτορείο υπενθυμίζει ότι ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Martin Schulz, κατά την ομιλία του στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Μαρτίου τόνισε ότι καμία συμφωνία με την Τουρκία δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου.
Εκανε δε έκκληση για αναμόρφωση των υφιστάμενων κανόνων και τη δημιουργία ευρωπαϊκού λιμενικού και συνοριοφυλάκων, στα πρότυπα της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης