Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο τελικό στάδιο η εφαρμογή ιχνηθέτησης των καυσίμων με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου

Στο τελικό στάδιο η εφαρμογή ιχνηθέτησης των καυσίμων με σκοπό την πάταξη του λαθρεμπορίου
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης προχωρά τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις εταιρείες
Σχεδόν πέρασαν τρία χρόνια για να εισέλθει στην τελική ευθεία το πρόγραμμα ιχνηθέτησης των καυσίμων.
Το θέμα παρέμεινε στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από το 2012 για να αποφασισθεί η εφαρμογή του από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδη , ο οποίος μόλις ανέλαβε τα καθήκοντα του τον περασμένο Ιούλιο ήταν ένα από τα θέματα προτεραιότητας.
Άλλωστε από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνεται τουλάχιστον έως 1 δισ. ευρώ το χρόνο από τα δημόσια του κράτους με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων, ενώ η αναπλήρωση των εσόδων πέφτει στους μισθωτούς, τους συνταξιούχους, όπως και στους φορολογούμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών ολοκλήρωσε το πόρισμά της που προβλέπει μοριακή ιχνηθέτηση των καυσίμων από το στάδιο παραλαβής υγρών καυσίμων από τα βυτιοφόρα στο διυλιστήριο.
Το καύσιμο θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό ο οποίος θα αποκαλύπτει τη μονάδα διύλισης και προέλευσης του καυσίμου.
Έτσι ο τυχαίος έλεγχος στο οδικό δίκτυο της χώρας με ειδικά μηχανήματα θα εντοπίζει τον κωδικό ενώ στην περίπτωση που δεν εμφανίζεται κωδικός θα βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι η διακίνηση του καυσίμου είναι παράνομη και λαθραία και κυρίως θα αποδεικνύεται ότι δεν έχουν καταβληθεί νόμιμοι φόροι στο κράτος.
Το επόμενο στάδιο είναι η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την πρόσκληση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες που έχουν την τεχνογνωσία υλοποίησης τοποθέτησης μοριακού ιχνηθέτη στα καύσιμα.
Η γραφειοκρατία και η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Αρμόδια πηγή του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά ότι προς τα τέλη του πρώτου εξαμήνου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του.
Τέλος να σημειωθεί ότι στο παρελθόν είχε γίνει ανάλογος διαγωνισμός που συμμετείχαν μόνο δυο πολυεθνικοί όμιλοι για να αποχωρήσει ο ένας στη συνέχεια με αποτέλεσμα να προκαλέσει την ακύρωση της διαδικασίας διότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι δεν επιθυμούσαν να κάνουν απευθείας ανάθεση.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης