Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Το πρότυπο Κύπρου στο bail-in φθάνει στον Καναδά – Ακολουθούν οι ΗΠΑ

Phoenix Capital: Το πρότυπο Κύπρου στο bail-in φθάνει στον Καναδά – Ακολουθούν οι ΗΠΑ
Πρώτο «πειραματόζωο» εφαρμογής αυτού του προτύπου, η Κύπρος το 2012
Στη θέσπιση νομοθεσίας για την εφαρμογή ενός καθεστώτος bail-in για τις συστημικά σημαντικές τράπεζες, βάσει του οποίου μέρος της ευθύνης των αποτυχημένων τραπεζικών ιδρυμάτων θα μεταβιβάζεται στους πιστωτές, προχωρά ο Καναδάς.
Το προτεινόμενο σχέδιο θα επιτρέπει στις αρχές να μετατρέπουν επιλέξιμο μακροπρόθεσμο χρέος ενός αποτυχημένου τραπεζικού ιδρύματος σε κοινές μετοχές προκειμένου η τράπεζα να ανακεφαλαιοποιείται, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να λειτουργεί.
Αυτό το πρότυπο, η νομοθεσία για το οποίο εξετάζεται σε Καναδά, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και ακόμη και στις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε στην Ευρώπη το 2012 με «πειραματόζωο» την Κύπρο.
Όπως σημειώνεται, η διαδικασία δεν ήταν σταδιακή, αλλά ξαφνική και συνολική: με το που ξεκίνησε, οι τράπεζες έκλεισαν, με τον κόσμο να μην μπορεί να αποσύρει τα χρήματά του.
Οι καταθέτες έχασαν μεταξύ 40% και 60% των αποταμιεύσεών τους άνω των 100.000 ευρώ, καθώς μετατράπηκαν σε τραπεζικές μετοχές.
Από τη στιγμή, όμως, που έγιναν μετοχές, θα μπορούσαν να φθάσουν στο μηδέν, όπως οποιαδήποτε άλλη μετοχή.
Όσον αφορά εκείνους που προσπάθησαν να βγάλουν τα χρήματά τους από την Κύπρο, χρειάστηκαν δύο χρόνια πριν να αρθούν τα capital controls (έλεγχοι κεφαλαίου).
Αυτό είναι ένα πρότυπο – πλαίσιο που αναμένεται να εφαρμοστεί παγκοσμίως τους προσεχείς μήνες…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης