Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πτώση της ελληνικής κυβέρνησης ή νέα αντιπαράθεση με τους θεσμούς διαβλέπει ο Galbraith (οικονομολόγος)

Πτώση της ελληνικής κυβέρνησης ή νέα αντιπαράθεση με τους θεσμούς διαβλέπει ο Galbraith (οικονομολόγος)
«Στρεβλή εικόνα» τα περί των μεγάλων συντάξεων των Ελλήνων, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, James Galbraith 
Πτώση της ελληνικής κυβέρνησης ή αλλαγή στην πολιτική που ασκεί, κάτι που θα την φέρει σε νέα έντονη αντιπαράθεση με τους δανειστές, διαβλέπει στο προσεχές μέλλον ο γνωστός αμερικανός οικονομολόγος και μέχρι πρότινος σύμβουλος του πρώην υπ. Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, James Galbraith.
Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg και κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα: «Παρακολουθούμε {στην Ελλάδα} μία επανάληψη του καλοκαιριού του 2015;», ο Galbraith απάντησε: «Όχι ακόμα».
Ο ίδιος επισήμανε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας βρίσκεται σε δύσκολη, σχεδόν αδιέξοδη, θέση, με τους δανειστές της χώρας να ζητούν αυξήσεις στους φόρους και μειώσεις στα εισοδήματα και τις συντάξεις του λαού, την ώρα που οι έλληνες πολίτες φτωχοποιούνται.
«Οι έλληνες πολίτες ξεμένουν από χρήματα, ενώ δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους», είπε, προσθέτοντας πως «την ίδια ώρα, οι ευρωπαίοι εταίροι πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τις διαδικασίες και να προχωρήσει σε πώληση δημόσιας περιουσίας».
«Οι δανειστές δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, εκ των οποίων μερικά ιδιαιτέρως πολύτιμα, αλλά και φιλέτα γης, σε χαμηλές τιμές», υποστήριξε ο Galbraith, καθιστώντας σαφές πως, κατά την άποψή του, ότι το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας δεν είναι ένα πρόγραμμα για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Συμπλήρωσε, δε, πως «μπορεί τα δημοσιονομικά της Ελλάδας να είναι καλύτερα παρά τα capital controls και όλες τις άλλες δυσκολίες, όμως, οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται έντονες και βαθιές πιέσεις καθώς υποφέρουν από τα δύσκολα μέτρα και τους αυξανόμενους φόρους».
Κληθείς να σχολιάσει την απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης «να μειώσεις τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, παρότι πρόκειται για το πιο ακριβό συνταξιοδοτικό της Ευρώπης», ο οικονομολόγος κατέστησε σαφές ότι υπάρχει μία «στρεβλή εικόνα» για τις συντάξεις των Ελλήνων, επισημαίνοντας πως χιλιάδες έλληνες συνταξιούχοι λαμβάνουν συντάξεις μόλις 350 ευρώ.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι ελληνικές συντάξεις έχουν υποστεί μεγάλες περικοπές, με κάποιες να βρίσκονται περίπου στο -50% σε σύγκριση με το 2014, ενώ τόνισε ότι η υψηλότερη σύνταξη στη χώρα διαμορφώνεται πλέον στα 1.200 ευρώ.
Στη συνέχεια επεξήγησε πως οι δαπάνες για τις συντάξεις εμφανίζονται ως υψηλό ποσοστό επί του ΑΕΠ (περίπου 16%), διότι η ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί πολύ.
«Ακόμα και αν κοπούν οι συντάξεις, το ποσοστό δε θα μειωθεί, καθώς η οικονομίας συνεχίζει να συρρικνώνεται», σημείωσε.
Αυτό που χρειάζεται, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, είναι να αλλάξει η στάση που τηρούν οι Ευρωπαίοι, ώστε αντί να αποσταθεροποιούν, να σταθεροποιούν την ελληνική οικονομία.
Την εκτίμηση ότι αυτή η αλλαγή δεν πρόκειται να συντελεστεί διατύπωσε, εντούτοις, στη συνέχεια, καθώς τότε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ζητήσουν διαφορετική αντιμετώπιση.
Οι Ευρωπαίοι έχουν παγιδευτεί, υποστήριξε, αφήνοντας τους Έλληνες με λίγες επιλογές: είτε η ελληνική κυβέρνηση θα πέσει, είτε θα αλλάξει πολιτική φέρνοντας εκ νέου την Ελλάδα σε αντιπαράθεση με τους δανειστές.
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και αν η Ελλάδα έχει κερδίσει διαπραγματευτικούς πόντους, ο Galbraith εγκωμίασε τη στάση των Ελλήνων.
«Η Ελλάδα έχει κάνει την καλύτερη δουλειά, από ό,τι όποια άλλη χώρα της Ευρώπης, στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας «αξιοσημείωτη» την προσπάθεια της χώρας, δεδομένου, μάλιστα, ότι αντιμετωπίζει έλλειψη πόρων.
Ωστόσο, κατέληξε, «δε νομίζω ότι η Γερμανία έχει αποδώσει τα εύσημα ή έχει κάνει παραχωρήσεις για αυτή την προσπάθεια της Ελλάδας».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης