Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Τα άγνωστα 8 εκατ. της FG Europe και η χρονική σύμπτωση με την ΑΜΚ της Attica Bank

Τα άγνωστα 8 εκατ. της FG Europe και η χρονική σύμπτωση με την ΑΜΚ της Attica Bank
Σε περίπτωση που τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν στην Attica Bank τίθεται μείζον ζήτημα για την εισηγμένη, της οποίας τα μεγέθη θα επηρεαστούν και μόνο από τη σημαντική υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας
Ερωτηματικά προκαλεί η εμφάνιση ποσού 8 εκατ. ευρώ στο λογαριασμό Λοιποί Χρεώστες με την ένδειξη προεγγραφές σε υπό έκδοση μετοχές, στις οικονομικές καταστάσεις της FG Europe.
Και αυτό όταν επίσης από τις οικονομικές καταστάσεις προκύπτει ότι η εισηγμένη δεν τηρούσε τους όρους Κοινού Ομολογιακού δανείου 65 εκατ. ευρώ και έχει λάβει από τους Ομολογιούχους δανειστές συναίνεση για την µη μέτρηση χρηματοοικονομικών δεικτών, αλλά διαπραγματευόταν την αναδιάρθρωση των όρων του δανείου.
Η εταιρία δεν αναφέρει σε κανένα σημείο των οικονομικών καταστάσεων τι αφορούν τα 8 εκατ. ευρώ και δεν προκύπτει ότι πρόκειται για προκαταβολή έναντι αύξησης κεφαλαίου θυγατρικής.
Δεδομένου ότι οι προεγγραφές αφορούν συνήθως σε εισηγμένες επιχειρήσεις η μόνη εταιρία στην οποία είχε γίνει οι εγγραφές, αλλά δεν είχαν εισαχθεί μετοχές στο Χ.Α. την 31/12/2015 ήταν η Attica Bank.
Είναι προφανές ότι σε περίπτωση που τα 8 εκατ. ευρώ αφορούν στην Attica Bank τίθεται μείζον ζήτημα για την εισηγμένη, της οποίας τα μεγέθη θα επηρεαστούν και μόνο από τη σημαντική υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών.
Εν τω μεταξύ, η F.G. EUROPE A.E. πραγματοποίησε το 2015 πωλήσεις εμπορευμάτων στην θυγατρική της εταιρεία στην Τουρκία FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICATER, οι οποίες ανήλθαν σε 5,46 εκατ. ευρώ.
Από τις πωλήσεις αυτές η FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICATER οφείλει στην F.G. EUROPE A.E. ποσό 3,64 εκατ. ευρώ.
Η F.G. EUROPE A.E. πραγματοποίησε επίσης το 2015 πωλήσεις εμπορευμάτων στην νεοϊδρυθείσα θυγατρική της εταιρεία στην Ιταλία FG EUROPE ITALIA SPA, οι οποίες ανήλθαν σε 7,27 εκατ. ευρώ.
Από τις πωλήσεις αυτές η FG EUROPE ITALIA SPA οφείλει στην F.G. EUROPE A.E. ποσό 6,28 εκατ.
Επίσης η FG EUROPE ITALIA SPA οφείλει στην FG EUROPE A.E. ποσό 0,98 εκατ. ευρώ το οποίο της καταβλήθηκε για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Με την από 02/05/2015 απόφαση του ∆.Σ. της, αποφασίστηκε η αύξηση του µετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου FG EUROPE KLIMA TEKNOLOJILERI SANAYI VE TICARET A.S. που δραστηριοποιείται στην Τουρκία, συνολικού ποσού 1,938 εκατ. ευρώ, µε σκοπό την επέκταση των δραστηριοτήτων της.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου πραγματοποιήθηκε µε την καταβολή μετρητών αφενός από την Εταιρεία ποσού 1,066 εκατ. ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 55%) και αφετέρου από τους υπολοίπους μετόχους ποσού 872 χιλ. ευρώ (ποσοστό συμμετοχής 45%).
Εντός του 2015 η F.G. EUROPE A.E. µε σκοπό την συμμετοχής της στην μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της εταιρείας FG EUROPE ITALIA S.P.A. που δραστηριοποιείται στην Ιταλία, κατέβαλε τμηματικά σε μετρητά το ποσό των 975 χιλ. ευρώ.
Από τα παραπάνω προκύπτει δημιουργία υψηλών απαιτήσεων προς τις θυγατρικές του εξωτερικού και πωλήσεις εμπορευμάτων που δεν συμβαδίζουν με την εξέλιξη του κύκλου εργασιών.
Η εταιρία βέβαια αναφέρει ότι η αύξηση των απαιτήσεων θα εξομαλυνθεί το επόμενο διάστημα όταν θα πουληθούν από τις θυγατρικές της τα προϊόντα που έχει πουλήσει από την Ελλάδα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Νίκος Καρούτζος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης