Τελευταία Νέα
Οικονομία

Bloomberg: Η Ελλάδα ζητάει τα λεφτά της πίσω – Αλεξιάδης: Μερική αμνηστία στους καταθέτες του εξωτερικού

Bloomberg: Η Ελλάδα ζητάει τα λεφτά της πίσω – Αλεξιάδης: Μερική αμνηστία στους καταθέτες του εξωτερικού
«Προτάσεις για φορολόγηση 10-15% δεν είναι σοβαρές, το ποσοστό θα είναι υψηλότερο», σημείωσε ο αναπλ. υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο Bloomberg
Μερική αμνηστία προσφέρει το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε όσους έλληνες πολίτες επιστρέψουν τα κεφάλαια που έχουν σε λογαριασμούς στην Ελβετία ή αλλού στο εξωτερικό, σύμφωνα με συνέντευξή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg.
Όπως ανέφερε, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ αν και δεν παρέχεται πλήρης αμνηστία, τα κίνητρα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη επιβολή ποινικών διώξεων.
Μάλιστα, σημείωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο είναι υπό διαβούλευση με τους πιστωτές και ότι μπορεί να υποβληθεί σύντομα στο ελληνικό κοινοβούλιο προς ψήφιση.
«Δεν θα συγχωρήσουμε τα πάντα, όμως θα δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να συμμετέχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης, προσθέτοντας ότι τα αποκαλυπτόμενα assets θα φορολογούνται με τον συντελεστή που ίσχυε όταν έγινε το εισόδημα.
«Αν κάποιος είχε δηλώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο έτος, αλλά έχει καταθέσεις 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλυφθεί η διαφορά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «προτάσεις για φορολόγηση 10-15% δεν είναι σοβαρές, το ποσοστό θα είναι υψηλότερο».

Λίστα Lagarde

Σύμφωνα με τον έλληνα αναπληρωτή υπουργό, η Ελλάδα έχει επιβάλει πρόστιμα που φθάνουν συνολικά πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, για φοροφυγάδες που σχετίζονται με τη λίστα Lagarde.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, οι ελληνικές αρχές διερευνούν επί του παρόντος 1,3 εκατ. φορολογικές καταχωρίσεις.
Οι έλεγχοι, συμπλήρωσε, αποτελούν προϊόν συνδυασμού όλων των υφιστάμενων λιστών.
Παρά το γεγονός ότι η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, η είσπραξη εσόδων φέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, τόνισε ο κ. Αλεξιάδης και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα και τους φόρους επί των εσόδων από ενοίκια, όπως είχε συμφωνηθεί με τους πιστωτές το περασμένο καλοκαίρι.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, o έλληνας υπουργός αρνήθηκε να αναφέρει τι άλλες αυξήσεις φόρων εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους με βάση το πρόγραμμα διάσωσης ή να σχολιάσει αναφορές σχετικά με σχέδια για επιβολή εισφοράς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Διαπραγματεύσεις

«Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα βαίνουν καλώς», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης εν όψει του νέου γύρου συνομιλιών με τους Θεσμούς την επόμενη εβδομάδα.
«Θα υπάρξουν κάποια μέτρα, που θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογουμένους, διότι πρέπει να καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «δεν καταλαβαίνω εκείνους που επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή εφαρμόζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους πιστωτές, όταν την ίδια στιγμή αποδέχονται αυτή τη συμφωνία».
Τόσο η Ελλάδα όσο και οι ευρωπαίοι εταίροι, σημειώνει το Bloomberg, έχουν εκφράσει τη βούληση να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση τον Απρίλιο.
Ερωτηθείς ο κ. Αλεξιάδης, αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει σε περίπτωση τα πράγματα δεν θα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άμεσο πρόβλημα ταμειακών ροών.
«Θα ακούσετε κινδυνολογίες, όπως συνέβη και παλαιότερα», ανέφερε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «όπως δεν υπήρξε και τότε πρόβλημα, δεν θα υπάρξει και τώρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης