Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moscovici:«Εξαιρετική είδηση» τα Panama Papers – Θα αξιοποιηθούν από την Κομισιόν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγή

Moscovici:«Εξαιρετική είδηση» τα Panama Papers – Θα αξιοποιηθούν από την Κομισιόν στη μάχη κατά της φοροδιαφυγή
Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες που βγάζουν κέρδη
(upd) «Εξαιρετική είδηση» χαρακτήρισε ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici, τις αποκαλύψεις των Panama Papers, τα οποία όπως ανέφερε μιλώντας στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, θα αξιοποιηθούν από την Κομισιόν στη μάχη που δίνει για να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
«Είναι μια εξαιρετική είδηση, διότι μας δίνει τα πολιτικά όπλα για να πούμε "φθάνει πια"», σημείωσε ο Pierre Moscovici, προσθέτοντας ότι «πάντα θα υπάρχει ένας αγώνας εναντίον της φοροαποφυγής, της φοροδιαφυγής, των εγκληματικών συμπεριφορών και της διαφθοράς».
Πάντα, συμπλήρωσε, «θα υπάρχει ένας ανταγωνισμός μεταξύ των δημόσιων αρχών, των απατεώνων και αυτών που τους στηρίζουν».
Ο γάλλος επίτροπος επωφελήθηκε της συνέντευξης σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τα σχέδια που προωθεί η Κομισιόν σχετικά με τη φοροαποφυγή, τονίζοντας ότι οι πολυεθνικές εταιρείες θα πρέπει να πληρώνουν φόρους στις χώρες που δημιουργούν κέρδη.
Όπως ανέφερε, η Ε.Ε. έπρεπε να βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίο εταιρείες πληρώνουν λίγους ή καθόλου φόρους σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, χρησιμοποιώντας θυγατρικές που ιδρύουν σε άλλες χώρες ειδικά για φορολογικούς λόγους.
«Είναι ζωτικής σημασίας οι πολυεθνικές εταιρείες να πληρώνουν φόρους εκεί που δημιουργούν κέρδη», τόνισε ο Pierre Moscovici, προσθέτοντας ότι το προσχέδιο φορολογίας για τις πολυεθνικές εταιρείες είναι τώρα στο Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτιμά ότι η φοροαποφυγή εκ μέρους των πολυεθνικών κοστίζει στις χώρες της Ε.Ε. περί τα 70 δισ. ευρώ ανά έτος σε χαμένα έσοδα.
Η τρέχουσα ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. έχει θέσει τα θέματα φορολογίας απόλυτη προτεραιότητα της οικονομικής της ατζέντας, σημειώνει το Reuters και προσθέτει ότι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι αυτή η φοροαποφυγή εκμεταλλεύεται νόμιμα τα παραθυράκια στην φορολογική νομοθεσία που θέλουν τώρα να κλείσουν.
Όπως ανέφερε ο Pierre Moscovici, το προσχέδιο φορολογίας προτείνει ένα φόρο εισόδου, καθώς και ένα φόρο εξόδου στα εταιρικά κέρδη που μετακινούνται σε χώρες με μικρότερη φορολογία, έτσι ώστε τα επίπεδα φορολογίας να είναι παρόμοια με τη χώρα όπου έγιναν τα κέρδη.
«Θέλω να συμφωνήσουμε σε ένα συνολικό φορολογικό πακέτο, που τώρα είναι στο Συμβούλιο των Υπουργών και ελπίζω ότι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία στο πρώτο μισό, υπό την ολλανδική προεδρία», επισήμανε ο γάλλος επίτροπος, ο ποίος πρόσθεσε ότι πολίτες και μέσα ενημέρωσης πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα στοιχεία.
«Είμαι υπέρ της πλήρους διαφάνειας για αυτά τα οικονομικά και φορολογικά στοιχεία», τόνισε.

(Πρώτη ενημέρωση: 11:20 π.μ., 4 Απριλίου 2014)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης