Τελευταία Νέα
Διεθνή

Hamers (ING): Η ΕΚΤ το... παράκανε με τη μείωση των επιτοκίων - Ανήσυχοι οι καταναλωτές

Hamers (ING): Η ΕΚΤ το... παράκανε με τη μείωση των επιτοκίων - Ανήσυχοι οι καταναλωτές
Για να υπάρξει βιώσιμη και εύρωστη οικονομική ανάπτυξη απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρώπης, σημείωσε ο CEO της ING 
Την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) «το παράκανε» με τη μείωση των επιτοκίων τον περασμένο Μάρτιο (3/2016) διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING Group, Ralph Hamers, μιλώντας στο αμερικανικό CNBC.
«Εισερχόμαστε σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων, αν όχι αρνητικών, με τους καταναλωτές να αρχίζουν να ανησυχούν, αντί να αρχίζουν να ξοδεύουν περισσότερο», που άλλωστε αποτελεί και στόχο της ΕΚΤ, για στήριξη των επιτοκίων, υποστήριξε ο Hamers.
Στη συνέχεια προσέθεσε σχετικά: «Πραγματικά θεωρούμε ότι η ψυχολογία λειτουργεί αντίθετα, καθώς ξεκινάει κανείς να αποταμιεύει περισσότερο επειδή φοβάται για το μέλλον.
Αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι αυξάνονται οι καταθέσεις στις τράπεζες.
Μπορεί να σημαίνει ότι συγκεντρώνει κανείς χρήματα στο σπίτι, αλλά όπως και να έχει είναι χρήματα που βρίσκονται εκτός της οικονομίας».
Παράλληλα, ο CEO της ING επισήμανε ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία των τραπεζών, κάτι που ίσως μεταφραστεί σε αδυναμία διεύρυνσης των ισολογισμών τους και να αδυναμία χορήγησης των δανείων που η αγορά χρειάζεται.
Ο Hamers εκτιμά ακόμα η πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ δεν είναι «βιώσιμη», υπογραμμίζοντας πως για να υπάρξει βιώσιμη και εύρωστη οικονομική ανάπτυξη απαιτούνται δομικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης