Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ο πραγματικός λόγος που ένα Brexit θα έπληττε τη βρετανική οικονομία

Bloomberg: Ο πραγματικός λόγος που ένα Brexit θα έπληττε τη βρετανική οικονομία
Οι ξένες επενδύσεις αποτελούν τον μεγαλύτερο οδηγό ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας
Ένα από τα μεγαλύτερα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία, την 23η Ιουνίου, σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., είναι σύμφωνα με το Bloomberg, πόσα κεφάλαια μπορεί να φύγουν αν αποφασιστεί τελικά ένα Brexit.
Ως έχει μέχρι στιγμής, οι ξένοι επενδυτές τα πάνε καλύτερα στη Βρετανία απ' ό,τι οι βρετανοί επενδυτές στο εξωτερικό, με τις επενδύσεις αυτές να αποτελούν τον μεγάλο οδηγό της βρετανικής οικονομίας.
Επίσης, βοηθά στο να εξηγηθεί γιατί διατυπώνονται τόσες ανησυχίες σχετικά με το αυξανόμενο έλλειμμα της χώρας στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η βρετανική οικονομία είναι μια από τις ισχυρότερες της Ευρώπης σε όρους ανάπτυξης, όμως το 2015 το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ, δηλαδή περισσότερα χρήματα έφευγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο απ' όσα έμπαιναν στη χώρα.
Αφού διευρύνθηκε για τέσσερα συνεχή χρόνια, το έλλειμμα έφθασε στα 32,7 δισ. στερλίνες το τέταρτο τρίμηνο του 2015, ήτοι στο 7% του ΑΕΠ, το υψηλότερο οποιασδήποτε άλλης οικονομίας αναπτυγμένης χώρας.
Βεβαίως, σημειώνεται, ένα μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών δεν αποτελεί αναγκαστικά κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχεί κανείς.
Χώρες μπορεί να έχουν μεγάλα ελλείμματα αν ξοδεύουν πολλά για τη μελλοντική ανάπτυξη ή αν ανακάμπτουν από μια φυσική καταστροφή.
Στην περίπτωση της Βρετανίας, υποδηλώνει κυρίως δύο πράγματα: η χώρα παραμένει ελκυστικός τόπος για ξένες επενδύσεις και ότι ζει πέραν των δυνατοτήτων της.
Οι ξένοι επενδυτές, όμως, μπορεί να είναι ασταθείς, ειδικά αν η βάρκα χτυπήσει στα βράχια.
Στην ασιατική κρίση του 1997, οι οικονομίες χωρών που υπέφεραν περισσότερο είχαν το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, κάτι που σημαίνει ότι οι εισαγωγές συν το εισόδημα προς ξένους ξεπέρασε τις εξαγωγές συν τα κέρδη των ξένων επενδύσεων και άλλων μεταβιβάσεων.
Στην πιο πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, οι ευρωπαϊκές χώρες με το μεγαλύτερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών επλήγησαν τα μέγιστα, ακόμη και χωρίς μεγάλες αλλαγές στους εμπορικούς ισολογισμούς τους.
Οι σταθερές επενδύσεις είναι η μακροπρόθεσμη απάντηση.
Ακόμη και πέραν της ψήφου για τη συμμετοχή στην Ε.Ε., η προστασία της βρετανικής οικονομίας από σοκ σημαίνει ότι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, George Osborne, πρέπει να ανησυχεί περισσότερο για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και λιγότερο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, στο οποίο έχει καταναλώσει πολύ από την προσοχή του τα τελευταία πέντε χρόνια.
Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Jamie Dimon, στους μετόχους την Τετάρτη, το καλύτερο σενάριο για την Βρετανία σε περίπτωση αποχώρησής της από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «χρόνια αβεβαιότητας».
Υπάρχουν, βεβαίως, και χειρότερα πράγματα από την αβεβαιότητα.
Αυτοί που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της Βρετανίας για την Ε.Ε. σε περίπου τρεις μήνες, θα πρέπει να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στο πώς ένα σοκ από ένα Brexit θα μπορούσε να επηρεάσει τους «ξένους» από τους οποίους η βρετανική οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ, για να σκεφθούν άλλες επιλογές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης