Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Οι τράπεζες της ΕΕ να δώσουν δάνεια και όχι μερίσματα

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών: Οι τράπεζες της ΕΕ να δώσουν δάνεια και όχι μερίσματα
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν πληρώσει 196 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το 2007 έως το 2014 ή σχεδόν το 43% των κερδών τους
Οι τράπεζες της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να διακρατούν περισσότερα από τα κέρδη τους από το να πληρώνουν μερίσματα, να ενισχύουν τα ίδια κεφάλαιά τους και να χρηματοδοτούν νέα δάνεια, αναφέρει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.
Η Ευρωζώνη μάχεται την χαμηλή οικονομική ανάπτυξη και τον αδύναμο δανεισμό για χρόνια, με τις τράπεζες να παραπονιούνται ότι αυξάνοντας τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, δηλαδή η υποχρέωσή τους να διακρτούν κεφάλαια έναντι δανείων και άλλων εκθέσεών τους, περιορίζουν την ικανότητά τους να επεκτείνουν την πίστωση.
Σύμφωνα με τον Hyun Song Shin, επικεφαλής ερευνών της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, είναι προς το δημόσιο συμφέρον των τραπεζών να διαρκατούν περισσότερα από τα κέρδη τους, διότι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες εταιρείες μπορούν να χρηματοδοτηθούν πιο φθηνά και επομένως είναι σε καλύτερη θέση για να δανείσουν.
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν πληρώσει 196 δισ. ευρώ σε μερίσματα από το 2007 έως το 2014 ή σχεδόν το 43% των κερδών τους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας για 90 τράπεζες που λειτουργούν στην νομισματική ένωση.
Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποτύχει να κάνουν πλήρη χρήση της πιο σημαντικής πηγής κεφαλαίων τους, των αδιανέμητων κερδών τους.
Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ισπανικές, γαλλικές και ιταλικές τράπεζες έχουν πληρώσει περισσότερα από όσα έχουν διακρατήσει.
«Οι τράπεζες έχουν πληρώσει αξιοσημείωτα μερίσματα, ακόμη και σε εκείνες τις περιοχές που ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι αρκετός για να στηρίξει την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά την κρίση», τόνισε ο Shin μιλώντας στη Φρανκφούρτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης