Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στο Μαξίμου ο Γ. Κατρούγκαλος για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό

Στο Μαξίμου ο Γ. Κατρούγκαλος για την πορεία της διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό
Οι επικεφαλής των θεσμών, αναχώρησαν σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν το EWG για τις διαπραγματεύσεις και θα επιστρέψουν αύριο στην Αθήνα
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργοί για την πορεία της διαπραγμάτευσης όσον αφορά το ασφαλιστικό.
Σημειώνεται ότι οι επικεφαλής των θεσμών, αναχώρησαν σήμερα για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να ενημερώσουν το EWG για τις διαπραγματεύσεις και θα επιστρέψουν αύριο στην Αθήνα.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών που συμμετέχουν στα τεχνικά κλιμάκια έθεσαν αιφνιδιαστικά στον κ. Κατρούγκαλο, θέμα ορίου ηλικίας στη χορήγηση των συντάξεων χηρείας.
Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία.
Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
Αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται χορηγείται το 70% για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.
Αν ο επιζών είναι δημόσιος υπάλληλος και ο θανών συνταξιούχος του δημοσίου , τότε η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 25% της σύνταξης του θανόντος.
Τη θέσπιση ορίου ηλικίας 56-60 ετών είχαν ζητήσει οι δανειστές και στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό το 2010.
Αντίθετα, έχουν κλειδώσει τα ποσοστά μειώσεων στις επικουρικές , το εφάπαξ και το μέρισμα.
Τα θέματα που έχουν κλειδώσει σύμφωνα με το υπουργείο εργασας είναι:
-Η εθνική σύνταξη που διατηρείται στο ύψος των 384 ευρώ για 20 χρόνια ασφάλισης και 345,6 ευρώ για 15 χρόνια ασφάλισης.
- Τα ποσοστά αναπλήρωσης έχει συμφωνηθεί να ξεκινούν από το 0,77% για την πρώτη 15ετία και να καταλήγουν στο 2% για 40 χρόνια ασφάλισης.
Αποκλείσεις υπάρχουν ακόμα στα ενδιάμεσα ποσοστά.
Παράγοντες της ασφάλισης εκτιμούν ότι οι νέες συντάξεις θα είναι μειωμένες κατά 20% σε σχέση με τις σημερινές.
-Το εύρος του κουρέματος των επικουρικών συντάξεων θα εξαρτηθεί από την αποδοχή η όχι των δανειστών της ελληνικής πρότασης για αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για τρία χρόνια.
Αν δε γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%).
Πάντως από τις περικοπές θα γλιτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης