Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Ο Τσίπρας δαιμονοποιεί το ΔΝΤ για να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών και τις θυσίες των Ελλήνων

Reuters: Ο Τσίπρας δαιμονοποιεί το ΔΝΤ για να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών και τις θυσίες των Ελλήνων
Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να στιγματιστεί αρνητικά
«Στην Αθήνα ακόμα οι τοίχοι έχουν αυτιά» σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters αναφερόμενο στις σκληρές διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με τους δανειστές μετά τις διαρροές των συνομιλιών μεταξύ του Poul Thomsen και της D. Velculescu.
Όπως αναφέρει «ο Αλέξης Τσίπρας έχει δαιμονοποιήσει το ρόλο του ΔΝΤ στις συνομιλίες αποκαλύπτοντας ότι ζητά ακόμη περισσότερες θυσίες από τους έλληνες σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απαιτήσεις του».
Ωστόσο, οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του ΔΝΤ στις αξιώσεις του οποίου προσπαθεί να βάλει «φρένο» φαίνεται ότι δημιουργεί εντάσεις και μεταξύ της ΕΕ και του ταμείου καθώς επιδιώκεται η απομόνωση του Poul Thomsen από τις τελικές αποφάσεις.
Μια τακτική που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. 
Το Reuters αναφέρει ακόμη οτι με τις υπάρχουσες συνθήκες διακυβεύονται η φήμη του ΔΝΤ, ως αυστηρού εφαρμοστή προγραμμάτων διάσωσης τα οποία στοχεύουν στη βιωσιμότητα των χρεωμένων κρατών αλλά και η αποφασιστικότητα της Ε.Ε. να διατηρήσει ενωμένη την ευρωζώνη και να αποτρέψει μία ακόμη επιζήμια ελληνική κρίση.
«Κάθε φορά που ο Τσίπρας αναγκάζεται να συμβιβαστεί, εμφανίζεται και ένας εξωτερικός εχθρός», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Είναι μέρος της παλιάς λαϊκιστική τακτικής η οποία είναι έξυπνη για εσωτερική κατανάλωση ακόμη κι αν είναι χαζή διπλωματία».
Το Reuters αναφέρεται στη συνέχεια στις εξηγήσεις που ζήτησε από το ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας μετά την διαρροή των συνομιλιών στις 19 Μαρτίου, ζητώντας του να αποκαλύψει εάν έχει κρυφό σχέδιο να φέρει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας απαιτώντας όλο και πιο σκληρά μέτρα.
Από την πλευρά της η C. Lagarde, καλύπτοντας απόλυτα τους εκπροσώπους του Ταμείου, ζητώντας από την Αθήνα να σεβαστεί τις ιδιωτικές συνομιλίες και να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς το τρίτο πακέτο στήριξης.
Τέλος το Reuters υπογραμμίζει ότι «το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να εγκαταλείψει την Ελλάδα γιατί δεν θέλει να στιγματιστεί αρνητικά».
«Στα 4 από τα 5 προγράμματα στήριξης κρατών της Ευρωζώνης τα αποτελέσματα είναι θετικά σε ποσοστό 80%. Μια πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή θα σημαίνει πως ότι ‘έχουμε κάνει για την Ευρώπη ήταν μια αποτυχία» υποστηρίζει ο Jacob Kirkegaard, επικεφαλής του τμήματος διεθνών Οικονομικών του Ινστιτούτου Peterson της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης