Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τσακαλώτος: Στόχος η συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τις 22/4 - Πιθανόν έκτακτο Eurogroup στις 26 ή 28/4

Τσακαλώτος: Στόχος η συμφωνία με τους θεσμούς μέχρι τις 22/4 - Πιθανόν έκτακτο Eurogroup στις 26 ή 28/4
«Είμαστε πάρα πολύ κοντά με του θεσμούς στα βασικά ζητήματα», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών
(upd) Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς έως την Παρασκευή 22 Απριλίου, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε κοινή υπουργική συνέντευξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Ο υπουργός σημείωσε ότι εφόσον επιτευχθεί η συμφωνία, τότε ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup στις 26 ή 28 Απριλίου, χωρίς, ωστόσο, να θεωρείται αυτό δεδομένο.
Χθες, Δευτέρα, συζητήσαμε με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια, τις συντάξεις, το δημοσιονομικό πακέτο και τον φόρο εισοδήματος, είπε ο κ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι «όλοι μαζί, οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά, αποφασίσαμε να διακόψουμε για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και να συνεχίσουμε τη Δευτέρα {18/4}».
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ελληνική κυβέρνηση και το κουαρτέτο βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στα βασικά ζητήματα, καθώς, όπως είπε, «έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το 1% του ΑΕΠ».
Διευκρίνισε, δε, πως «με το 1% από τις συντάξεις, των δημοσιονομικών μέτρων και την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος οι αριθμοί βγαίνουν».
Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς την πλευρά των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι μία κυρίαρχη κυβέρνηση», που μπορεί να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα πετύχει τους συμπεφωνημένους στόχους, ενώ προσέθεσε πως «είναι σωστό να ακούμε τη γνώμη των θεσμών και να έχουμε διαβούλευση».
«Διατηρούμε το δικαίωμα να επιλέγουμε το πως θα φτάνουμε στους στόχους που τίθενται από τους θεσμούς», είπε συγκεκριμένα, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει δύο νομοσχέδια, ένα για τον φόρο εισοδήματος και ένα για το ασφαλιστικό, τα οποία θα πάνε στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες.
Συνεχίζοντας υποστήριξε πως «με την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος έχουμε βρει το 1% που απαιτούν οι θεσμοί», κάνοντας λόγο για ένα «φορολογικά προοδευτικό» νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο «μειώνεται το αφορολόγητο σε περίπου 9.100 ευρώ {9.091}, από 9.500 ευρώ προηγουμένως»
Ακόμα, «Όλα τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως ενιαίο εισόδημα.
Θα υπάρξει σημαντική μείωση στο φόρο εισοδήματος για τα μεσαία εισοδήματα της τάξεως των 30.000 - 40.000 ευρώ, ενώ τα εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι 32.000 ευρώ θα πληρώσουν λιγότερο φόρο», σημείωσε.
Ο κ. Τσακαλώτος ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «θα έχουμε συμφωνία μέχρι τις 22 Απριλίου, ίσως το αργότερο μέχρι τις 25-26 Απριλίου».
Κληθείς να απαντήσει για το αν τα νομοσχέδια που προτίθεται να καταθέσει η κυβέρνηση έχουν λάβει την έγκριση των θεσμών, ο Ευ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως «έχουν γίνει εκτενείς συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίοι καταλαβαίνουν τις κόκκινες γραμμές μας».
Όπως είπε, «θα υπάρξει κατανόηση από τους θεσμούς για τα νομοσχέδια», επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση αρχίζει τη διαδικασία για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, με στόχο την εκταμίευση».
Ο υπουργός απέφυγε, πάντως, να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, με αποτέλεσμα να τη… δεχτεί και δεύτερη φορά.
«Η συζήτηση με τους θεσμούς είναι πολύπλοκη και πολυσύνθετη, καθώς υπάρχουν πολλοί παίκτες που διαφωνούν μεταξύ τους. Η Lagarde απαιτεί, επίσης, μία μεγάλη ελάφρυνση του χρέους», συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η ελληνική πλευρά μπαίνει στη συζήτηση «καλοπροαίρετα» και με «ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές» στο αφορολόγητο και τις συντάξεις.
«Συνεχίζουμε να συζητάμε με τους θεσμούς τη διαδικασία και τα μέσα, αλλά είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση που πρέπει να πάρει αποφάσεις.
Κανένας δεν μας κατηγορεί πλέον ότι καθυστερούμε εμείς, θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση.
Το ΔΝΤ πιέζει για περισσότερη αναπαπροσαρμογή του χρέους.
Η Κομισιόν είναι σε μία ενδιάμεση θέση.
Δεν τα έχουμε σπάσει με τους θεσμούς.
Ο Schaeuble είπε ότι δεν ζητάει από τους Έλληνες περισσότερα από όσα μπορούν να κάνουν», τόνισε ο υπουργός.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο Coeure (EKT) δε λέει ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι λέει το ΔΝΤ, αλλά ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέσα στο πρόγραμμα.
«Δεν πρόκειται να γίνει άλλη μείωση στο αφορολόγητο», κατέστησε σαφές.
Όπως είπε, «δε μεγαλώνει η διαφορά μας με το ΔΝΤ. Όλοι λένε ότι θα έχουμε συμφωνία».
«Σε μία διαπραγμάτευση που φτάνει στο τέλος κανένας δε δηλώνει το κρυφό του χαρτί», τόνισε.

Σχετικά με την αναφορά του υπουργού Οικονομικών, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στην απομείωση της έκπτωσης φόρου, διευκρινίζεται ότι για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η έκπτωση φόρου μειώνεται κατά 10 ευρώ ανά 1000 ευρώ εισοδήματος μέχρι που απαλείφεται.
Επισημαίνεται ακόμη ότι, σε επιβεβαίωση του BankingNews, οι συντελεστές φόρου εισοδήματος για μισθωτούς συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ως εξής:
Από 0-20.000 ευρώ 22%
Από 20.001-30.000 ευρώ 29%
Από 30.001-40.000 ευρώ 37%
Άνω των 40.000 ευρώ 45%



Κατρούγκαλος: Καμία μείωση σε κύριες συντάξεις, περιορισμένες αναπροσαρμογές σε επικουρικές

Για ασφαλιστική μεταρρύθμιση που ενσωμάτωσε μνημονιακές απαιτήσεις που δεν αποτελεί η ίδια μνημονιακή επιταγή αλλά ήταν αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστούν παθογένειες και αδικίες έκανε λόγο στη συνέντευξη Τύπου μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι το νέο ασφαλιστικό θα έχει ως βασικούς πυλώνες την ισονομία, δηλαδή την ίδια εφαρμογή κανόνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και την κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να υπάρχει αναδιανομή και προστασία των αδυνάμων.
Κατά τον υπουργό, διαπιστώθηκε συμφωνία στα περισσότερα σημεία με τους δανειστές ή αν δεν υπήρχε συμφωνία, σημαντική προσέγγιση απόψεων, και εκτίμησε ότι αν δεν υπήρχε η πίεση χρόνου λόγω της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, θα είχε επιτευχθεί και τυπικά συμφωνία.
Ο υπουργός τόνισε ότι διασφαλίστηκε προστασία των κυρίων συντάξεων, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι μετά το 2018, υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας, θα μπορούν να αρχίσουν να αυξάνονται ενώ παραδέχτηκε ότι η εθνική σύνταξη κλείδωσε στα 384 ευρώ.
Έκανε επίσης λόγο για περιορισμένες αναπροσαρμογές των επικουρικών συντάξεων, μόνο για το 10% των υφιστάμενων συντάξεων.
Όσον αφορά στις εισφορές, μίλησε για λελογισμένη αύξηση των εισφορών σημειώνοντας ότι είναι προς συζήτηση το μίγμα των πολιτικών που θα ακολουθηθούν και διευκρινίζοντας ότι τα μέσα που θα επιλεχθούν για να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα είναι επιλογή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος συμπλήρωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε η σταδιακή απομείωση του ΕΚΑΣ μέχρι το 2019.
Υποστήριξε ότι με το νέο ασφαλιστικό, το 80% των αυτοαπασχολούμενων πρόκειται να έχει χαμηλότερες εισφορές, και ότι για το 80% των μισθωτών οι νέες συντάξεις θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές.
Προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο και επανέλαβε ότι από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια υποχωρήσεων όσον αφορά σε περικοπές συντάξεων.
Ο υπουργός υποστήριξε ότι δεν είναι απίθανό να υπάρξει συμφωνία staff agreement την επόμενη εβδομάδα με τους θεσμούς για το ασφαλιστικό και προανήγγειλε κοινό εισπρακτικό μηχανισμό εισφορών - φόρων, κάτι που εκτίμησε ότι θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, δήλωσε ότι με ειδικές ρυθμίσεις θα προσδιοριστεί ένα αντικειμενικό σύστημα είσπραξης των εισφορών και απέφυγε επισταμένα να δώσει συγκεκριμένα νούμερα υποστηρίζοντας ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στη φάση της ποσοτικοποίησης ενώ έχει συμφωνηθεί το πλαίσιο και δεν θα ήταν σωστό να ειπωθούν νούμερα.
Επέμεινε, πάντως, ότι λιγότερο από το 10% του πληθυσμού των συνταξιούχων θα πληγούν από τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που έθεσε το ζήτημα ότι οι επικουρικές δίνονται σε συνταξιούχους που έτσι κι αλλιώς λαμβάνουν, σε σημαντικό βαθμό, μειωμένες κύριες συντάξεις.
Και επανέλαβε ότι δεν θα θιγούν και πάλι τα συνήθη υποζύγια.

Σταθάκης: Προσεγγίσαμε έναν κοινό τόπο με τους δανειστές για τα «κόκκινα» δάνεια - Εφικτή η συμφωνία έως τις 22/4

Έχουμε προσεγγίσει έναν κοινό τόπο με τους δανειστές και για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων (NPLs), υποστήριξε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, σε κοινή υπουργική συνέντευξη για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Ειδικότερα, ο κ. Σταθάκης παραδέχτηκε ότι υπήρχαν αποστάσεις μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα των NPLs, ωστόσο, όπως είπε, «έχουμε προσεγγίσει έναν κοινό τόπο» και «είμαι σίγουρος πως έως τις 22 Απριλίου θα έχουμε λύση και για αυτό το ζήτημα».
«Υπάρχει σημαντική πρόοδος», υποστήριξε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πολλά επιμέρους ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο, θέματα που αφορούν μηχανισμούς συντονισμού χρεών κτλ..
Έπειτα από σχετικά ερώτηση, ο κ. Σταθάκης υποστήριξε πως γη κυβέρνηση επιθυμεί ένα «μεταβατικό διάστημα προστασίας για την α’ κατοικία, όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια».
Ως προς την αναδιάρθρωση των χρεών, ο υπουργός τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κανόνων για να γίνεται αναδιάρθρωση χρεών», αποκλείοντας, πάντως, το ενδεχόμενο να υπάρξει περικοπή αρχικών φόρων.
Ο κ. Σταθάκης, ερωτηθείς σχετικά, επισήμανε πως «για τις πωλήσεις των δανείων δεν υπάρχει ακόμα νόμιμο πλαίσιο», ενώ, όπως σημείωσε, «απελευθερώθηκε η αγορά, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτησή της».
Κληθείς να απαντήσει το ενδεχόμενο ενός Plan B, σε περίπτωση που η αξιολόγηση δεν κλείσει εντός της ημερομηνίας-στόχου, ο Σταθάκης τόνισε ότι «τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι θα κλείσει η συμφωνία».
«Τα ενήμερα δάνεια είναι μέρος της συζήτησης και της διαπραγμάτευσης», είπε ακόμα ο υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης