Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το προσχέδιο Μνημονίου ΔΝΤ - Ελλάδας - Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους και εμπλοκή με μονομερείς ενέργειες

Το προσχέδιο Μνημονίου ΔΝΤ - Ελλάδας - Απαραίτητη η αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους και εμπλοκή με μονομερείς ενέργειες
Οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι οποίοι χαρακτηρίζονται φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να υποστηριχθούν με την εφαρμογή μέτρων που θα «σώσουν» 2,5% του ΑΕΠ έως το 2018
Το προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζει το πρακτορείο Reuters, την ώρα που νέα κόντρα φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Ειδικότερα, στο επίκεντρο της διαμάχης Ελλάδας - ΔΝΤ βρίσκεται η... βιασύνη της κυβέρνησης να καταθέσει τις επόμενες εβδομάδες και πριν κλείσει η αξιολόγηση δύο νομοσχέδια που αφορούν τη διαπραγμάτευση, αυτό για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό.
Το ΔΝΤ κάνει λόγο για «μονομερείς ενέργειες», ενώ από την πλευρά της η κυβέρνηση διαμηνύει ότι είναι μια κυβέρνηση με κυριαρχία και προσθέτει πως τα δύο νομοσχέδια θα συνταχθούν στη βάση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες θα προστεθούν όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση
Αναλυτικότερα, τη θέση ότι το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι η αναδιάρθρωση αυτού είναι «ζωτικής σημασίας» διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε προσχέδιο Μνημονίου για την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ επιθυμεί από τους ευρωπαίους εταίρους να δώσουν στην Ελλάδα μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο παραμένει σε εξαιρετικά μη βιώσιμα επίπεδα, ενώ αναμένεται να διατηρηθεί μη βιώσιμο, αν δεν υπάρξει απομείωσή του.
«Παρά τους γενναιόδωρους και ευνοϊκούς επίσημους όρους χρηματοδότησης και τα περαιτέρω μεταρρυθμιστικά σχέδια... η δυναμική του χρέους προβλέπεται να παραμείνει εξαιρετικά μη βιώσιμο», σημειώνεται στο σχέδιο του ΔΝΤ, αλλά και πως «για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του χρέους, εκτός από τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες μας, αποφασιστική δράση από τους ευρωπαίους εταίρους μας για την περαιτέρω ελάφρυνση του επίσημου χρέους θα είναι απαραίτητη».
Όπως αναφέρει το Reuters, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κενό στην Ελλάδα το 2018 θα διαμορφωθεί σε 3% επί του ΑΕΠ, όμως το ΔΝΤ κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 4,5% του ΑΕΠ.
Οι θεσμοί εκτιμούν, ακόμα, ότι η Αθήνα μπορεί να πετύχει τον στόχο του 3,5% επί του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του ΔΝΤ, όμως, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 0,5% το 2016, ενώ το 2017 θα καταγραφεί πλεόνασμα 0,25% και το 2018 πλεόνασμα μόλις 1,5%, έναντι στόχου για 3,5%.
Στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα στοιχεία αυτά αντικατοπτρίζουν τη μεταρρυθμιστική κόπωση μετά τα πέντε χρόνια προσαρμογών και κοινωνικών πιέσεων στην Ελλάδα, λόγω της υψηλής ανεργίας, η οποία ανήλθε σε 24,4% τον Ιανουάριο του 2016.
Παράλληλα, σύμφωνα με το προσχέδιο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο +1,25%, δηλαδή να είναι βραδύτερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Οι προσαρμοσμένοι δημοσιονομικοί στόχοι του ΔΝΤ, οι οποίοι χαρακτηρίζονται φιλόδοξοι, αλλά ρεαλιστικοί», θα μπορούσαν να υποστηριχθούν με την εφαρμογή μέτρων που θα «σώσουν» 2,5% του ΑΕΠ έως το 2018, μεταξύ των οποίων τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στον φόρο εισοδήματος, στον ΦΠΑ και στους μισθούς του δημοσίου τομέα, αναφέρει το προσχέδιο.
Οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις που αναφέρονται στο μνημόνιο του ΔΝΤ περιλαμβάνουν τη σταδιακή κατάργηση της παροχής τους ΕΚΑΣ, την αλλαγή της βάσης εισφορών από το θεωρητικό στο πραγματικό εισόδημα για τους αυτοαπασχολούμενους, τον υπολογισμό των συντάξεων και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης 345 ευρώ/μήνα έπειτα από 15 έτη εισφορών και 384 ευρώ/μήνα, μετά τα 20 χρόνια εισφορών.
Για την αντιμετώπιση των περαιτέρω ελλειμμάτων των συνταξιοδοτικών ταμείων, η Ελλάδα θα πρέπει να εφαρμόσει επιπλέον μέτρα, ύψους 0,5% επί του ΑΕΠ,  αλλά χωρίς να περιλαμβάνονται επιπλέον περικοπές στις κύριες συντάξεις, οι οποίες θα παγώσουν από το νόμο, σημειώνει το ΔΝΤ, σύμφωνα με το Reuters.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχει βρεθεί και η αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και η μείωση του αφορολόγητου ορίου.
«Η Ελλάδα και οι δανειστές συζητούν την απελευθέρωση της αγοράς δανείων στο πλαίσιο των μέτρων για τη μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων {NPLs}.
Η Αθήνα θα τροποποιήσει τη νομοθεσία της για να επιτρέψει την πώληση των μη εξυπηρετούμενων και την εκτέλεση τραπεζικών δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα “ελεύθερα και άμεσα”», σημειώνεται στο προσχέδιο, με το ΔΝΤ να προσθέτει πως «θα πρέπει να περάσει η νομοθεσία που σχετίζεται με τα μέτρα αυτά πριν το 2017 και να υλοποιηθούν σταδιακά.
Στο κείμενο προστίθεται, ακόμα, ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποβάλει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος {2016}.

ΔΝΤ: Μονομερής ενέργεια η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων από την ελληνική κυβέρνηση

Αν όντως κατατεθούν τα νομοσχέδια χωρίς συμφωνία ή χωρίς τη συναίνεση της Ουάσιγκτον, αυτό θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια
Για μονομερή ενέργεια κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να κατατεθούν τις επόμενες εβδομάδες και πριν κλείσει η αξιολόγηση δύο νομοσχέδια που αφορούν τη διαπραγμάτευση, αυτό για το φορολογικό και για το ασφαλιστικό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο τηλεοπτικός σταθμός STAR, αξιωματούχος του ΔΝΤ ανέφερε πως οι εξελίξεις του τριημέρου κατά την εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα καθορίσουν εν πολλοίς και την επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα, η οποία κατά την κυβέρνηση τοποθετείται την προσεχή Δευτέρα 18 Απριλίου.
«Αν όντως κατατεθούν τα νομοσχέδια χωρίς συμφωνία ή χωρίς τη συναίνεση της Ουάσιγκτον, αυτό θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Απάντηση κυβέρνησης σε ΔΝΤ: Δεν είναι μονομερής ενέργεια η κατάθεση νομοσχεδίων για ασφαλιστικό και φορολογικό

Δεν είναι μονομερής ενέργεια η κατάθεση των δύο νομοσχεδίων για το ασφαλιστικό και το φορολογικό στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα απαντούν πηγές του Μαξίμου στη σχετική αντίδραση που φέρεται να υπήρξε από το ΔΝΤ στις δηλώσεις των υπουργών κ.κ. Κατρούγκαλου και Τσακαλώτου κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου.
Όπως εξηγούν οι κυβερνητικές πηγές τα δύο νομοσχέδια θα συνταχθούν στη βάση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές, ενώ οι όποιες εκκρεμότητες θα προστεθούν όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.
Μάλιστα, η αναγγελία των δύο νομοσχεδίων από τους υπουργούς, κατά πληροφορίες, φέρεται να αποφασίστηκε στη σύσκεψη που προηγήθηκε στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αναγγελία κατάθεσης των δύο νομοσχεδίων έγινε στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να «διασφαλιστεί» η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 καθώς το ΔΝΤ την αμφισβήτησε ευθέως νωρίτερα ανοίγοντας θέμα επικαιροποίησής της – δηλαδή νέου Μνημονίου.
Ένας άλλος στόχος της αναγγελίας κατάθεσης των νομοσχεδίων είναι να περάσουν στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο τα σημεία του φορολογικού και του ασφαλιστικού στα οποία έχει επέλθει συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, προκειμένου να μην υπάρξουν «παλινδρομήσεις».
Και τρίτον να διαλυθεί η εντύπωση ότι υπάρχει ναυάγιο για το σύνολο των θεμάτων με το σύνολο των θεσμών δεδομένων και των διαφωνιών που υπάρχουν μεταξύ των ίδιων των θεσμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης