Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz: Χρειάζεται τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης με δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις - Όχι στα αρνητικά επιτόκια

Stiglitz: Χρειάζεται τόνωση της παγκόσμιας ζήτησης με δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις - Όχι στα αρνητικά επιτόκια
Τα μοντέλα των κεντρικών τραπεζών είναι παρωχημένα, καθώς συνεχίζουν να θεωρούν τα παρεμβατικά επιτόκια ως βασικά εργαλεία διαχείρισης της οικονομίας
Το βασικό πρόβλημα που υποσκάπτει την παγκόσμια οικονομία από το ξέσπασμα της χρηματο-οικονομικής κρίσης είναι η απουσία παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτό επισημαίνει σε νέο άρθρο του στον ιστότοπο γνώμης Project Syndicate ο Joseph Stiglitz, νομπελίστας καθηγητής οικονομολόγος στο πανεπιστήμιο Columbia.
Όπως αναφέρει, σε καμία από τις χώρες ή περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκε το «ανορθόδοξο πείραμα» των αρνητικών επιτοκίων δεν έχει επιστρέψει η ανάπτυξη και η πλήρης απασχόληση.
Μάλιστα, σε κάποιες από αυτές τις χώρες το αποτέλεσμα ήταν το αντίθετο του αναμενόμενου, με τα εμπορικά επιτόκια να αυξάνονται, αντί να μειώνονται.
Τα μοντέλα οικονομικών προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών απεδείχθησαν ανίκανα να προβλέψουν και να θεραπεύσουν την κρίση.
Για παράδειγμα, στην ευρωζώνη η ΕΚΤ εσφαλμένα προχώρησε το 2011 σε δύο αυξήσεις επιτοκίων της εν μέσω επιδείνωσης της κρίσης και αύξησης της ανεργίας.
Όμως, τα μοντέλα των κεντρικών τραπεζών είναι παρωχημένα, καθώς συνεχίζουν να θεωρούν τα παρεμβατικά επιτόκια ως βασικά εργαλεία διαχείρισης της πορείας της οικονομίας.
Ο Stiglitz θεωρεί γελοίο το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες ακόμα πιστεύουν πως ο επιχειρηματικός κόσμος βασίζει τις αποφάσεις του για νέες επενδύσεις στη βάση μείωσης του κόστους χρήματος π.χ. κατά 25 μονάδες βάσης (-0,25%).
Ο έγκυρος οικονομολόγος αναφέρει, ότι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι διαθέτουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια αδρανών κεφαλαίων, τα οποία δεν επενδύουν όχι λόγω κόστους χρήματος, αλλά επειδή ήδη διαθέτουν πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα.
Στο μεταξύ, οι μικρότερες επιχειρήσεις που ήθελαν να δανειστούν χρήματα συνεχίζουν να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά κεφάλαια.
Με την ακολουθούμενη πολιτική τους, οι κεντρικές τράπεζες στις χώρες της μεγάλης κρίσης προκάλεσαν την εξασθένηση των εμπορικών τους τραπεζών, με σημαντική μείωση των καταθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης