Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guindos (Ισπανία): Ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μεταρρυθμίσεων

Guindos (Ισπανία): Ο λαϊκισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των μεταρρυθμίσεων
Νέα κόμματα διαμαρτυρίας και πολιτικές προσωπικότητες του αριστερού και του δεξιού χώρου έχουν κερδίσει σημαντική στήριξη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες - Ακόμη και οι ΗΠΑ βιώνουν ένα μικρό κομμάτι λαϊκισμού
Το μεγαλύτερο εμπόδιο για την υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι η άνοδος του πολιτικού λαϊκισμού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, δήλωσε ο ισπανός υπουργός Οικονομίας, την Πέμπτη 13 Απριλίου.
«Δεν είναι εύκολη εποχή για τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», είπε ο Luis de Guindos στο CNBC, σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Η μεγαλύτερη πρόκληση και ο μεγαλύτερος εχθρός των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι ο λαϊκισμός και η δημαγωγία που είναι διάχυτη τώρα.
Ακόμη και στις ΗΠΑ βιώνετε ένα μικρό κομμάτι λαϊκισμού τώρα», πρόσθεσε.
Ο de Guindos διατελεί ως υπουργός οικονομίας από το 2011, ως μέλος της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Mariano Rajoy που ανέλαβε την εξουσία στα τέλη εκείνης της χρονιάς.
Λίγο αργότερα, η χώρα ζήτησε διεθνή βοήθεια για τις τράπεζές της, οι οποίες πλήττονται σοβαρά από μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων ακινήτων.
Η Ισπανία έλαβε δάνειο ύψους περίπου 100 δισ. δολ. από τους δανειστές της, με τον de Guindos να βοηθά στις διαπραγματεύσεις, ενώ βοήθησε την οικονομία μέσω μεταρρυθμίσεων για τις τράπεζες της χώρας και στην αγορά εργασίας.
Η ισπανική οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στις αρχές του 2014, έχοντας βγει από το πρόγραμμα στήριξης στις αρχές του έτους.
Η οικονομία επιταχύνθηκε περαιτέρω το 2015, στο 3,2%.
Ο de Guindos σημείωσε ότι η εμπειρία της Ισπανίας έδειξε ότι ήταν καλύτερο να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις το συντομότερο δυνατό και ότι «οι πρώτες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει κανείς είναι οι σκληρότερες».
Η άνοδος των κομμάτων διαμαρτυρίας έφερε το τέλος του παραδοσιακού δικομματικού συστήματος της Ισπανίας, στις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015.
Το Λαϊκό Κόμμα του Rajoy κέρδισε τις περισσότερες ψήφους, αλλά απέτυχε να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ το κόμμα που σήκωσε τη σημαία κατά της λιτότητας, οι Podemos, ήρθαν στην τρίτη θέση, λίγο πίσω από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα.
Ο de Guindos δήλωσε ότι η άνοδος του λαϊκισμού στην Ισπανία και αλλού σήμαινε ότι ήταν πιο δύσκολο για τα κόμματα να κερδίσουν την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές.
Το ριζοσπαστικό κόμμα της αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα το 2015, με μια πλατφόρμα κατά της λιτότητας.
Νέα κόμματα διαμαρτυρίας και πολιτικές προσωπικότητες του αριστερού και του δεξιού χώρου έχουν κερδίσει σημαντική στήριξη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ισλανδία.
Στις ΗΠΑ, ο Bernie Sanders και ο Donald Trump έχουν πλήξει τη στήριξη προς τους κύριους υποψηφίους του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και ο Trump θα μπορούσε να κερδίσει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης