Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Εντείνονται οι διαφωνίες των δανειστών για την Ελλάδα – Πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα

Handelsblatt: Εντείνονται οι διαφωνίες των δανειστών για την Ελλάδα – Πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα
Η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να αποδεσμευτεί από τα χρέη της στηριζόμενη μόνο στις δικές της δυνάμεις, σημειώνεται
Στις διαφορές μεταξύ των δανειστών, οι οποίες «δεν είναι καινούργιες, αλλά έχουν σαφώς ενταθεί», αναφέρεται σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», στο οποίο επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, «είναι πολύ δυσαρεστημένος με το ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον».
Ωστόσο, στις εσωτερικές σελίδες της, η «Handelblatt» αναφέρεται σε αποκλειστικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες «στην Ουάσιγκτον αναζητείται τώρα μια διέξοδος».
Η λύση θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από το περιβάλλον των δανειστών, ένα είδος μεταρρυθμιστικού προγράμματος που θα «προκαταβάλλεται».
Το ΔΝΤ θα υιοθετούσε τις προβλέψεις των Ευρωπαίων, παράλληλα όμως Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ θα επέβαλαν και νέα μέτρα.
Τα μέτρα αυτά θα έπρεπε βεβαίως να εγκριθούν από την ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, θα άρχιζαν ωστόσο να ισχύουν μόνο εάν η Αθήνα δεν «έπιανε» τους στόχους.
Αυτό θα ήταν για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πιο εύκολο να το εφαρμόσει, διότι θα μπορούσε να επιχειρηματολογήσει λέγοντας ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν εάν η Αθήνα επιτύχει τους στόχους της.
Παράλληλα, εάν το ΔΝΤ διασφαλιζόταν, οι ευρωπαϊκές προβλέψεις θα αποδεικνύονταν πολύ αισιόδοξες και η Ελλάδα θα μπορούσε έτσι να βοηθηθεί, σημειώνεται.

Περί ελάφρυνσης του χρέους

Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στην ελάφρυνση του χρέους σημειώνοντας ότι «αρχίζει να διαφαίνεται πώς θα μπορούσε να είναι μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Αθήνα».
Η Ε.Ε., η ΕΚΤ και το ΔΝΤ κάνουν διάφορους υπολογισμούς σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt από το περιβάλλον των δανειστών.
Η Ευρωζώνη είναι και πάλι έτοιμη να προβεί σε υποχωρήσεις, ωστόσο περιορισμένες σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες.
Αυτές θα μπορούσαν να είναι η παράταση της ωρίμανσης των δανείων κατά 10 με 20 χρόνια, καθώς και η σταθεροποίηση των επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης