Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ντόχα: Κοντά σε συμφωνία για πάγωμα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου οι χώρες του OPEC

Ντόχα: Κοντά σε συμφωνία για πάγωμα της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου οι χώρες του OPEC
Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί για αρκετή ώρα σε μια προσπάθεια να πειστούν οι χώρες να υπογράψουν τη συμφωνία 
Οι ελπίδες για την υπογραφή ενός προσχέδιου συμφωνίας για «πάγωμα» της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, μεταξύ των μεγαλύτερων παραγωγών χωρών του πλανήτη αναπτερώνεται στην Ντόχα του Κατάρ μετά την αλλαγή στάσης από τη Σαουδική Αραβία.
Παρότι η απουσία του Ιράν, εξακολουθεί να πυρπολεί τη συνάντηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι διαφαίνεται συμφωνία στον ορίζοντα.
Σύμφωνα με το Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του Wilson Pastor εκπροσώπου του Εκουαδόρ στον OPEC «παρά τις αρχικές διαφωνίες βρισκόμαστε κοντά στην υπογραφή ενός προσχεδίου».
Περισσότερες από 16 χώρες, που παράγουν σχεδόν το 50% της παγκόσμιας παράγωγης πετρελαίου συγκεντρώθηκαν στο Κατάρ σε μια προσπάθεια να «παγώσουν» την παραγωγή πετρελαίου σε μια εποχή που η τιμή του κατρακυλά, ώστε να καταφέρουν να συγκρατήσουν τις τιμές από περαιτέρω πτώση.
Η Σαουδική Αραβία είχε προειδοποιήσει πριν από δύο ημέρες ότι «θα αυξήσει αντί να παγώσει την παραγωγή της σε περίπτωση που όλες οι χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν, δεν επακολουθήσουν την ίδια τακτική».
Η Τεχεράνη πάντως, που επέλεξε να απέχει από τις συνομιλίες, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία καθώς επιθυμεί να αυξήσει την παραγωγή αργού πετρελαίου στα επίπεδα προ κιρρώσεων.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στο προσχέδιο γίνεται έκκληση για την δημιουργία μιας επιτροπής που θα είναι επιφορτισμένη με την επιτήρηση των χωρών του ΟΠΕΚ, αλλά και των μη μελών του, ότι θα κινηθούν εντός των ορίων της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης