Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

MarketWatch: Στα 30 δολ. «βλέπουν» οσονούπω το πετρέλαιο οι αναλυτές, μετά το ναυάγιο στην Ντόχα

MarketWatch: Στα 30 δολ. «βλέπουν» οσονούπω το πετρέλαιο οι αναλυτές, μετά το ναυάγιο στην Ντόχα
Η αστάθεια το κύριο χαρακτηριστικό στην αγορά από εδώ και πέρα
Σε επαναξιολόγηση των εκτιμήσεών τους για την τιμή του πετρελαίου προχωρούν οι αναλυτές, όπως σημειώνει το MarketWatch, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών στην Ντόχα του Κατάρ, όπου δεν κατέστη δυνατό να επιτευχθεί συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής «μαύρου χρυσού».
Μάλιστα, ορισμένοι προβλέπουν ακόμη και «βουτιά» της τιμής του αμερικανικού αργού στο χαμηλό των 30 δολαρίων το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού σήμερα, Δευτέρα, καταγράφει απώλειες που κυμαίνονται από 4 έως 6%, ενώ περί τις 13:30 ώρα Ελλάδος σημειώνει πτώση 2,61%, στα 40,62 δολάρια το βαρέλι και το Brent υποχωρεί κατά 2,2%, στα 42,17 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν σημειώσει ράλι περί το 30% από τον Φεβρουάριο λόγω των προσδοκιών που υπήρχαν για πάγωμα της παραγωγής.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το MarketWatch, οι επενδυτές γνώριζαν ότι υπήρχε η πιθανότητα μη επίτευξης συμφωνίας, καθώς το Ιράν είχε δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση παγώματος της παραγωγής του, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα του επέτρεπε να ανακτήσει το μερίδιο που απώλεσε κατά τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος.
Στο τέλος, η Σαουδική Αραβία, η οποία είχε επιμείνει στη συμμετοχή του Ιράν στις συνομιλίες, αποσύρθηκε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα του Κατάρ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την τιμή του πετρελαίου

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά bearish σενάριο, σημειώνει η Natixis, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 30 δολάρια το βαρέλι μέσα σε λίγες ημέρες.
Από την πλευρά της IG σημειώνεται ότι θα πρέπει να παρακολουθήσει κανείς τι θα συμβεί σήμερα Δευτέρα, καθώς η έκταση της πτώσης της τιμής του πετρελαίου θα μας πει πόσο βαθιά θα μπορούσε να υποχωρήσει.
«Το τεχνικό επίπεδο κλειδί είναι τα 30 δολάρια, ενώ μια υπαναχώρηση από το επίπεδο αυτό είναι πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση», σημειώνει η IG, προσθέτοντας ότι «αν οι ελπίδες για μια συμφωνία στην Ντόχα ήταν αυτές που μόνον καθοδηγούσαν το ράλι στην τιμή του πετρελαίου, τότε μια στροφή προς περίπου 30 δολάρια το βαρέλι φαίνεται αρκετά πιθανή».
Η Saxo Bank σημειώνει ότι παραμένει ο στόχος της για μια τιμή μεταξύ 35 και 45 δολαρίων για το Brent αυτό το τρίμηνο, με παρόμοια κίνηση και για το αμερικανικό αργό.
«Βλέπουμε το Brent στα 39 δολάρια, όμως κάτω από αυτό το επίπεδο θα μπορούσαμε να δούμε μια περαιτέρω πτώση 10%, στα 35 δολάρια», σημειώνει η Saxo Bank.
Η Societe Generale εκτιμά ότι κάποια στιγμή το 2017, οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχύονται, καθώς η αργή αύξηση της ζήτησης θα συνδυαστεί με την αργή μείωση της προσφοράς και το τέλος της αύξησης των αποθεμάτων αργού.
Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό το σημείο ακόμη είναι σχετικά μακριά και προσθέτει ότι «το γεγονός ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνει είναι αυτό που ξεχωρίζει αυτό το εμπόρευμα από τα υπόλοιπα.
»Προς το παρόν, η αγορά πετρελαίου ταλαντεύεται από το κλίμα σχετικά με τη συνάντηση στην Ντόχα».
Η Goldman Sachs σημειώνει ότι το βλέπει το αποτέλεσμα της Ντόχα ως «bearish» για τις τιμές του πετρελαίου, δεδομένων των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί για πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Ωστόσο, σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει μια αχτίδα ελπίδας από την αναγκαστική μείωση παραγωγής στο Κουβέιτ το σαββατοκύριακο, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι στον κλάδο προχώρησαν σε απεργία, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές στους μισθούς τους.
Από την απεργία η παραγωγή πετρελαίου της χώρας μειώθηκε περισσότερο από το μισό την Κυριακή, σε μόλις 1,1 εκατ. βαρέλα την ημέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης