Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλες επιβαρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα - Τι θα ισχύσει για το 2016 για τα «μπλοκάκια»

Μεγάλες επιβαρύνσεις για εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα - Τι θα ισχύσει για το 2016  για τα «μπλοκάκια»
Οι πρόσθετες επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 240 ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τα 2.026 ευρώ για ποσά από εκμίσθωση ακινήτων  50.000 ευρώ.
«Φωτιά» παίρνουν οι φόροι στα ενοίκια, ενώ μεγάλες επιβαρύνσεις σε μερίσματα και τυχερά παιγνίδια κομίζει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ που δόθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.
Ειδικότερα:
Ενοίκια:
Συνιδιοκτήτες με την Εφορία γίνονται από φέτος όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα, από τη στιγμή που οι συντελεστές φορολόγησης αυξάνουν από 11% σε 15% για ποσά από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ και σε 35% από 33% για ενοίκια από 12.001 έως 35.000 ευρώ.
Με την πρόταση Τσακαλώτου μπαίνει και νέος συντελεστής 45% που θα επιβαρύνει τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια μεγαλύτερα από 35.000 ευρώ τον χρόνο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πρόσθετες επιβαρύνσεις ξεκινούν από τα 240 ευρώ για εισοδήματα από ενοίκια 5.000 ευρώ τον χρόνο και φτάνουν τα 2.026 ευρώ για ποσά από εκμίσθωση ακινήτων που φτάνουν τα 50.000 ευρώ.
Μερίσματα:
Αυξάνει στο 15% από 10% ο φόρος στα μερίσματα πλήττοντας τους ιδιώτες επενδυτές.
Η αύξηση συνιστά κίνητρο επανεπένδυσης των κερδών από τις επιχειρήσεις, αρκεί βέβαια να μειωθεί η φορολογική επιβάρυνση για κάτι τέτοιο.
Τυχερά παιγνίδια:
Καταργείται το τέλος των 5 λεπτών ανά στήλη παιγνιδιού του ΟΠΑΠ και αυξάνει στο 35% από 30% ο φόρος επί των καθαρών εσόδων του Οργανισμού, προκαλώντας νέα επιβάρυνση στην κερδοφορία του.
Η οποία, όμως, σε κάθε περίπτωση θα είναι μικρότερη σε σχέση με το τέλος των 5 λεπτών.
Η διάταξη έχει εφαρμογή για όλα τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται στην Ελλάδα.
Ετσι, εκτός από τον ΟΠΑΠ, στην αύξηση του φόρου υπάγονται λαχεία, καζίνα και όλοι οι πάροχοι τυχερών παιγνίων που έχουν αδειοδοτηθεί προσωρινά.
Ο φόρος επί των παιγνίων έχει αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου του 2016 και αποδίδεται στο Δημόσιο εντός 16 ημερών από το τέλος του ημερολογιακού μήνα που αφορά.

Τι θα ισχύσει από φέτος για τα «μπλοκάκια»
 
Στο ταμείο της Εφορίας πρόκειται να οδηγήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ, οι οποίοι εφεξής θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών για τα κέρδη τους.
Ωστόσο, για τους ελεύθερους επαγγελματίες δεν θα ισχύει η έκπτωση των 2.000 ευρώ, αλλά θα έχουν τη δυνατότητα της έκπτωσης των επαγγελματικών τους δαπανών.
Σε περίπτωση που φορολογούμενος εκτός από την επιχειρηματική του δραστηριότητα έχει εισοδήματα και από μισθωτή εργασία, τότε αυτά θα προστίθενται και θα φορολογούνται ενιαία με τη νέα κλίμακα.
Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις προκύπτουν:
• Ελαφρύνσεις για την πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων οι οποίοι θα φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που θα ισχύει για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά χωρίς να έχουν το έμμεσο αφορολόγητο όριο.
Δηλαδή θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Και αυτό διότι μέχρι πρότινος για εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ φορολογούνταν με συντελεστή 26%, ενώ με το σχέδιο της κυβέρνησης θα φορολογούνται με μικρότερο συντελεστή που ανέρχεται στο 22%
• Μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα άνω των 32.000 ευρώ.
• Αυξημένοι φόροι για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Για τους έχοντες μικρότερα εισοδήματα θα υπάρξουν μικρές φοροελαφρύνσεις.

Παράδειγμα
Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 10.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα.
Συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ.

Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
• Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 2.300 ευρώ.
• Φόρος στο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα: 2.600 ευρώ.
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 420 ευρώ.
Σύνολο φόρου: 5.320 ευρώ.
Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
• Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα: 5.300 ευρώ.
• Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 676 ευρώ.
Σύνολο φόρου: 5.976 ευρώ.
Αύξηση φόρου: 656 ευρώ.
 
(Πρώτη Ενημέρωση: 01:56, Τετάρτη 20 Απριλίου) 

M. X.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης