Τελευταία Νέα
Οικονομία

De Morgen: Επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος Grexit - Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών

De Morgen: Επανέρχεται στο προσκήνιο ο κίνδυνος Grexit - Σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δανειστών
Αν το Eurogroup δεν δώσει «πράσινο φως» για εκταμίευση δόσης, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες
Δεν έχει περάσει καν ένας χρόνος από τότε που η Ευρώπη βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο ενός Grexit και το θέμα μοιάζει να επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο, υπογραμμίζει σε άρθρο της η βελγική εφημερίδα De Morgen σε άρθρο της που το τιτλοφορεί «Και πάλι στον ορίζοντα η απειλή του Grexit».
Η εφημερίδα θυμίζει τις περυσινές ολονύχτιες έκτακτες συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και τον αγώνα δρόμου που έγινε τον οποίο παρομοιάζει με σαιξπηρικό δράμα.
Σημειώνει ότι στη συνέχεια ξέσπασε η προσφυγική κρίση και τουλάχιστον από το επίπεδο της καθημερινής ειδησεογραφίας εξαφανίστηκαν τα οικονομικά ζητήματα.
Εντούτοις, τώρα επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο τα οικονομικά προβλήματα στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η η νότια περιφέρεια του ευρώ.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις «σέρνονται» επί μήνες κάτι που έχει δημιουργήσει σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές μεγάλη νευρικότητα.
Επισημαίνεται δε με έμφαση ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ότι η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde να καθιστά σαφές ότι οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν αρκετά από τις επιθυμίες του Ταμείου.
Το ΔΝΤ, τονίζεται, χαρακτηρίζει «μη ρεαλιστικό» τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3% για την Ελλάδα.
Παράλληλα, συνεχίζει το δημοσίευμα, οι κοινωνικές αντιδράσεις εντείνονται, ενώ η ελληνική κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, επειδή η Ελλάδα έχει βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» στο προσφυγικό, ανέμενε από την ΕΕ να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της στο οικονομικό πεδίο, κάτι που όμως δεν έγινε, καθώς η ΕΕ έδωσε μεν επιπλέον οικονομική βοήθεια για το προσφυγικό στην Ελλάδα, ωστόσο δεν θέλησε να βάλει νερό στο κρασί της όσον αφορά τις αξιώσεις της για προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται τέλος πως η κατάσταση έχει αρχίσει και πάλι να γίνεται επικίνδυνη, καθώς η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας τον Ιούλιο όταν θα κληθεί να αποπληρώσει σειρά οφειλών.
Τα χρονικά περιθώρια έχουν αρχίσει να γίνονται ασφυκτικά, καταλήγει η εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι εάν την Παρασκευή το Eurogroup δεν ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, το αδιέξοδο θα είναι πλήρες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης