Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ο Obama με διαβεβαιώσεις «προστασίας» της Μέσης Ανατολής

Reuters: Στη Σαουδική Αραβία βρίσκεται ο Obama με διαβεβαιώσεις «προστασίας» της Μέσης Ανατολής
Οι περισσότερες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου φέρονται δυσαρεστημένες με την προεδρία Obama
Με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Salman, συναντήθηκε την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Ριάντ.
Ο Obama βρέθηκε στη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει ένα σχέδιο κοινής δράσης ενάντια σε πληθώρα ζητημάτων ασφαλείας που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένων του Ιράν και του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters την επίσκεψη επισκιάζει η αγανάκτηση των Αράβων του Περσικού Κόλπου απέναντι στην πολιτική του Obama στην περιοχή, ιδιαίτερα σε ότι αφορά στο Ιράν.
Αύριο Πέμπτη 21/4, ο Obama πρόκειται να συναντηθεί με πολλούς εκ των ηγετών των χωρών του Κόλπου στη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) - στο οποίο συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν - με στόχο να τους καθησυχάσει και να τους επαναβεβαιώσει για τη δέσμευση της Ουάσινγκτον υπέρ της ασφάλειας της περιοχής.
Οι περισσότερες αραβικές μοναρχίες του Κόλπου φέρονται δυσαρεστημένες με την προεδρία Obama, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ΗΠΑ μείωσαν την παρουσία τους στην περιοχή, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο εξάπλωσης της επιρροής του Ιράν σε αυτήν.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Obama θα επιχειρήσει να πείσει τις αραβικές μοναρχίες για την ανάγκη να έρθουν σε «ψυχρή ειρήνη» με το Ιράν, με στόχο να καταπολεμηθεί ένας μεγαλύτερος εχθρός, το Ισλαμικό Κράτος.
Στο ταξείδι του συνοδεύουν τον Obama ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ashton Carter, η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Susan Rice και ο επικεφαλής της CIA, John Brennan.
Οι χώρες του Κόλπου - πλην του Ομάν - κυριαρχούνται από σουνιτικές μουσουλμανικές δυναστείες που αντιτίθενται στου σιιτικό Ιράν, το οποίο αισθάνονται ως απειλή και το κατηγορούν ότι η ανάμειξή του στα μέτωπα του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης, αλλά και στο Λίβανο, εμβαθύνει τις διαμάχες και το διχασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης