Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Παράδειγμα προς μίμηση το μείγμα νομισματικής δημοσιονομικής πολιτικής του Καναδά

WSJ: Παράδειγμα προς μίμηση το μείγμα νομισματικής δημοσιονομικής πολιτικής του Καναδά
Η δημοσιονομική τόνωση βοήθησε την κεντρική τράπεζα του Καναδά να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων του καναδικού δολαρίου
Τη σοφή επιλογή του Καναδά να πρωτοστατήσει στην αναγκαία επανεστίαση των κυβερνήσεων παγκοσμίως προς την αύξηση των δημοσιονομικών τους δαπανών και μακριά από την ποσοτική χαλάρωση των κεντρικών τραπεζών για την τόνωση των οικονομιών τους, εκθειάζει σε άρθρο της η έγκριτη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).
Συγκεκριμένα, η WSJ θεωρεί, ότι ο Καναδάς «κάνει χάρη στην παγκόσμια οικονομία» με την υπεύθυνη στάση του, επιλέγοντας να επιδιώξει ένα μείγμα νομισματικής πολιτικής που συνδυάζεται αρμονικά με την στοχευμένη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών σε συγκεκριμένους τομείς, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας του.
Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Καναδού πρωθυπουργού, Justin Trudeau, υιοθέτησε έναν προϋπολογισμό που προέβλεπε μεγάλες αυξήσεις στις κρατικές δαπάνες υποδομών, κοινωνικών επιδομάτων, επιδομάτων ανεργίας, συντάξεις γήρατος κ.α..
Η δημοσιονομική τόνωση βοήθησε την κεντρική τράπεζα του Καναδά να αποφύγει τη μείωση των επιτοκίων του καναδικού δολαρίου, γεγονός που όμως ενίσχυσε το νόμισμα στη διεθνή αγορά συναλλάγματος, μια συνέπεια που δεν είναι ευπρόσδεκτη σε αυτό το στάδιο ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.
Το μείγμα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί ο Καναδάς είναι ακριβώς αυτό που συμφώνησαν προ ημερών οι χώρες της ομάδες G-20 και το μεγαλύτερο πρόβλημα του μείγματος αυτού είναι ότι ο Καναδάς είναι σχεδόν η μοναδική χώρα που μπορεί και θέλει να το εφαρμόσει.
Η αποτελεσματικότητα του μείγματος νομισματικής-δημοσιονομικής πολιτικής θα μεγιστοποιηθεί αν πειστούν περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες να το υιοθετήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης