Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Δεν αλλάζει η σύμβαση για το Ελληνικό, λέει η Lamda Development - Η συνέχιση του έργου είναι Μνημονιακή υποχρέωση

Δεν αλλάζει η σύμβαση για το Ελληνικό, λέει η Lamda Development - Η συνέχιση του έργου είναι Μνημονιακή υποχρέωση
Εκτιμάται ότι στην επόμενη πενταετία το ύψος των επενδύσεων θα φθάσει τα 2 δισ ευρώ, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν αρχικά 10.000 θέσεις εργασίας που μπορεί να φθάσουν τις 70.000
Στο DNA της Lamda Development είναι να κάνει μπίζνες με το κράτος όταν οι περισσότερες εταιρείες απομακρύνονται με… ταχύτητα φωτός.
Όμως ο μεγαλομέτοχος της εταιρείας Σπύρος Λάτσης προτιμά να διαπραγματεύεται με τον κρατικό μηχανισμό, ο οποίος να σημειωθεί… παρακάμπτεται και στη θέση του έρχεται και νομοθετεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει χάσει «παρτίδα» ο πρώην μεγαλομέτοχος της Eurobank και νυν της Lamda Development.
Ο διευθυντής χρηματοοικονομικών και επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας κ. Αλέξανδρος Κοκκίδης σε χθεσινή εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών παρουσίασε τις οικονομικές προοπτικές της εταιρείας που διαχειρίζεται τα εμπορικά κέντρα The Mall Athens, Mediterranean Cosmos και Golden Hall.
Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνεται η Μαρίνα Φλοίσβου και ακίνητα σε χώρες των Βαλκανίων.
Το ενδιαφέρον όμως των διαχειριστών των αμοιβαίων κεφαλαίων εστιάστηκε στο έργο του Ελληνικού με τον κ. Αλέξανδρο Κοκκίδη να απαντά σε όλα τα ερωτήματα.
Η ανάπλαση του Ελληνικού είναι το μεγαλύτερο project της εταιρείας έχοντας ως «προίκα» την άδεια καζίνου.
Εκτιμάται ότι στην επόμενη πενταετία το ύψος των επενδύσεων θα φθάσει τα 2 δισ ευρώ οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν αρχικά 10.000 θέσεις εργασίας που μπορεί να φθάσουν τις 70.000.
Με την επένδυση αυτή αναμένεται να διαφοροποιηθεί το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, προσθέτοντας επιπλέον 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες.
Ο κ. Αλέξανδρος Κοκκίδης τόνισε ότι η συνέχιση του έργου είναι Μνημονιακή υποχρέωση, ενώ ίδιος διαπιστώνει ότι από τον περασμένο Νοέμβριο του 2015 υπάρχει κινητικότητα από την κρατική μηχανή που αντιμετωπίζει τα τεχνικά θέματα υλοποίησης του έργου.
Μέχρι την άνοιξη του 2017 θα πρέπει να ικανοποιηθούν τα προαπαιτούμενα έτσι ώστε να έρθει στη Βουλή προς ψήφιση η συμφωνία η οποία να σημειωθεί δεν μπορεί αλλάζει και στη συνέχεια θα πάει στο Συμβούλιο Επικρατείας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα συνιστά και τη επίσημη έναρξη των εργασιών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει νέα σύμβαση για Ελληνικό
Ο κ. Κοκκίδης ανέφερε ότι μέχρι σήμερα δεν του έχει ζητηθεί αλλαγές στη σύμβαση που έχει υπογραφεί, ενώ δήλωσε πρόθυμος να ζητήσει με τους Δημάρχους των όμορων Δήμων για κάποιες αλλαγές.
Η έκταση του Ελληνικού ανέρχεται σε 6,3 εκατομμύρια τ.μ., εκ της οποίας η μισή έκταση θα είναι στη διάθεση των πολιτών, ενώ το όλο project θα δημιουργηθεί σε μία έκταση 2,6 εκατομμυρίων τ.μ.
Το κράτος πρέπει να αναλάβει να μεταφέρει όλους τους Δημόσιους φορείς που σήμερα βρίσκονται μέσα στο Ελληνικό σε άλλες περιοχές , για το λόγο αυτό έχει προβλέψει δαπάνη 340 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν είναι παράνομο το The Mall Athens
Δεν είναι αυθαίρετο ούτε παράνομο.
Την απάντηση αυτή έδωσε ο κ. Κοκκίδης διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει κάτι μεμπτό για την εταιρεία, αλλά με το ίδιο το κράτος και ειδικότερα ζήτησε οι πολεοδομικές άδειες να εγκριθούν από την αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η αρχική άδεια κατασκευής έγινε με νόμο από τη Βουλή.
Οι εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν ότι είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις άδειες ενώ η διαδικασία δεν εμπεριέχει κανένα ρίσκο για την εταιρεία.

Αύξηση των πωλήσεων στο δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2016
Αύξηση των πωλήσεων κατά 2,6% και ενίσχυση της επισκεψιμότητας κατά 1,6% καταγράφει η Lamda Development τους δύο πρώτους μήνες του 2016 έναντι πτώσης κατά 0,3% στο τελευταίο τρίμηνο του 2015 ενώ οι πωλήσεις είχαν άνοδο 6%.
Ο κ. Βασίλης Μπαλούνης ανέφερε ότι το 74% των συμβολαίων των καταστημάτων είναι διάρκειας 5 ετών.
Το EBITDA των πωλήσεων από τα καταστήματα ενισχύθηκε στα 39,9 εκατ. ευρώ το 2015 έναντι 37,5 εκατ. ευρώ το 2014.
Το Golden Hall παρουσίασε 13,9 εκατ. ευρώ το 2015 από 12,9 εκατ. το 2014, για το Med. Cosmos ήταν 13,6 εκατ. ευρώ από 12,6 εκατ. ευρώ και στα 12,3 εκατ. ευρώ από 12 εκατ. ευρώ το 2014 για το The Mall Athens.
Οι συνολικές πωλήσεις από τα τρία εμπορικά κέντρα διαμορφώθηκαν σε 521,1 εκατ. ευρώ το 2015.
Τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας έφθαναν τα 140 εκατ. ευρώ τα Δεκέμβριο του 2015.
Ο κ. Μπαλούνης είπε ότι η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται με discount που φθάνει στα επίπεδα του 24%.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης