Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για τις κινήσεις Τσίπρα μετά τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές

Bloomberg: Τα τρία σενάρια για τις κινήσεις Τσίπρα μετά τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές
Τρεις είναι οι επιλογές του έλληνα πρωθυπουργού: να καταπιεί το πικρό φάρμακο, να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ή να διεξάγει δημοψήφισμα
Τρία είναι τα σενάρια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, μετά τα νέα μέτρα που ζητούν προληπτικά οι θεσμοί, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν «βόμβα» για την ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας εκ νέου την απειλή της αστάθειας στην Ελλάδα.
Το τρέχον δίλημμα του έλληνα πρωθυπουργού, επισημαίνεται, οφείλεται στη διαφωνία μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με τους ευρωπαίους πιστωτές να επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει επιβάλει αρκετά μέτρα λιτότητας για να επιτύχει τους στόχους για δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ σημειώνει ότι τα τρέχοντα ελληνικά μέτρα θα παράγουν πλεόνασμα μόλις 1,5%.
Έτσι, μετά την επιμονή της Γερμανίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, οι θεσμοί ζητούν πλέον από την Ελλάδα επιπλέον προληπτικά μέτρα ίσα με το 2% του ΑΕΠ.
Πλέον, τρία είναι τα σενάρια που θα μπορούσαν να «τρέξουν» τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, σύμφωνα με το Bloomberg:
• Πρώτο σενάριο: το πικρό χάπι
Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα υπαναχωρούσε.
Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μια σαφή υπεροχή του κύριου αντίπαλου κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, και τα ρευστά διαθέσιμα να μειώνονται, ο Τσίπρας ίσως να αποφασίσει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, καταπίνοντας το πικρό χάπι, επιχειρηματολογώντας έναντι των βουλευτών και των ψηφοφόρων ότι έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές της χώρας.
Μάλιστα, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι επειδή αυτά τα μέτρα θα επιβληθούν μόνο σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι, είναι ακίνδυνα.
Όσο περισσότερο ασαφή είναι αυτά τα μέτρα, τόσο περισσότερο Τσίπρας και Τσακαλώτος θα πρέπει να επικοινωνήσουν το μήνυμα ότι είναι ένα backup με ασήμαντο αντίκτυπο.
Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αντιμέτωποι με την προοπτική εκλογών από τις οποίες θα μπορούσαν να χάσουν την έδρα τους, ίσως να μπουν στον πειρασμό να δεχθούν τα νέα μέτρα λιτότητας, ελπίζοντας σε τόνωση της οικονομικής εμπιστοσύνης από μια συμφωνία, πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσουν εκ νέου τους ψηφοφόρους. Οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2019.
Η αντίδραση της αγοράς στο περίγραμμα της συμφωνίας που έχει προσφερθεί στον Τσίπρα από τους πιστωτές, είναι μέχρι στιγμής ήπια, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές το θεωρούν το πιθανότερο σενάριο.
Αν ο Τσίπρας συμφωνήσει στα προληπτικά μέτρα, οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα μπορούσαν να συναντηθούν στις 28 Απριλίου και να αποφασίσουν την απελευθέρωση κεφαλαίων.

• Δεύτερο σενάριο: Πρόωρες εκλογές
Σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας ή αποτυχίας να πειστούν οι βουλευτές για τα οφέλη της, ο Τσίπρας θα μπορούσε να αναγκαστεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
Πρόκεται, σημειώνει το Bloomberg, για ένα χαρτί που έπαιξε και πέρυσι, όταν βουλευτές του επαναστάτησαν έναντι της απόφασης της αποδοχής των αιτημάτων των δανειστών και αποχώρησαν από το κόμμα, αν και στις εκλογές που ακολούθησαν δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν θέσεις στο Κοινοβούλιο.
Οι δημοσκοπήσεις, που συχνά έχουν αποδειχθεί λανθασμένες στην Ελλάδα, δείχνουν ότι το κύριο αντιπολιτευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας έχει ανακτήσει την πρωτιά ύστερα από περισσότερο από δύο χρόνια.
Μια νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα οδηγούσε πιθανόν σε έναν συνασπισμό μετριοπαθών κομμάτων, προσηλωμένα στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ ή στη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Το ερώτημα σε αυτό το σενάριο, όπως και το 2012, είναι αν θα ήταν καταστροφικά αργά να μπει ξανά σε τροχιά το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, ύστερα από τις πολιτικές συγκρούσεις της προεκλογικής εκστρατείας και τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Βεβαίως, σημειώνεται, πιθανό είναι το αποτέλεσμα είτε ενός κοινοβουλίου που δεν θα δίνει αυτοδυναμία, είτε μια νίκη Τσίπρα με βάση την εναντίωση στα επιπλέον μέτρα λιτότητας.
Κάθε ένα από αυτά τα αποτελέσματα μπορούν να θέσουν την Ελλάδα σε τροχιά πτώχευσης τον Ιούλιο και έξοδο από το ευρώ κάποια στιγμή αργότερα.

• Τρίτο σενάριο: Δημοψήφισμα
Ένα βήμα πριν από την πυρηνική τακτική των πρόωρων εκλογών, θα ήταν ένα ακόμη δημοψήφισμα, σημειώνει το Bloomberg, το οποίο σημειώνει ότι ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι οι πιστωτές απαιτούν περισσότερα από όσα συμφωνήθηκαν υπό το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης και ότι χρειάζεται νέα εντολή για να εφαρμόσει τα μέτρα, κάτι που περίπου έπραξε και τον περασμένο Ιούλιο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι Έλληνες θα ψήφιζαν εναντίον περισσότερης λιτότητας, όπως έκαναν και το περασμένο έτος, θέτοντας για άλλη μια φορά εν αμφιβόλω την θέση της χώρας στο ευρώ.
Τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης θα μπορούσαν να ζητήσουν από τους έλληνες ψηφοφόρους να απέχουν, σε μια προσπάθεια να αφαιρέσουν κύρος από το δημοψήφισμα, ενώ παράλληλα να μειωθεί το ρίσκο μιας αρνητικής ψήφου.
Εάν η προσέλευση ήταν χαμηλή, η θέση του Τσίπρα θα μπορούσε να γίνει αφόρητη.
Ωστόσο, ένα δημοψήφισμα θα του έδινε περισσότερο χώρο να "αλλάξει” το αποτέλεσμα απ' ό,τι οι εκλογές.

(Πρώτη Ενημέρωση: 12:24, Τρίτη 26 Απριλίου)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης