Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κατρούγκαλος: Θα προσπαθήσουμε για τρίμηνη παράταση του αγγελιοσήμου μέχρι να βρεθεί μέση λύση

Κατρούγκαλος: Θα προσπαθήσουμε για τρίμηνη παράταση του αγγελιοσήμου μέχρι να βρεθεί μέση λύση
Προϋπόθεση να συμφωνήσουν εργοδότες - εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έτσι ώστε ό,τι και αν αποφασιστεί να αντικαταστατήσει το αγγελιόσημο να αποτελεί προϊόν συλλογικής σύμβασης
Με τη διαβεβαίωση ότι η συζήτηση για τη διάσωση του αγγελιοσήμου και του ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχιστεί αλλά χωρίς συγκεκριμένη δέσμευση ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης η συνάντηση του Υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ και τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών των ΜΜΕ.
Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας προτίθεται να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την τρίμηνη παράταση ισχύος του αγγελιοσήμου (αποκλείστηκε η εξάμηνη παράταση) προκειμένου στο μεσοδιάστημα να αναζητηθεί νέος πόρος που θα χρηματοδοτεί τον ΕΔΟΕΑΠ.
Ο κ. Κατρούγκαλος θέτει ως προϋπόθεση τη συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων του κλάδου ώστε ο εναλλακτικός πόρος να αποτελεί προϊόν συλλογικής σύμβασης και να μην απορριφθεί στα δικαστήρια ως φόρος υπέρ τρίτων.
Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας, (ΕΙΤΗΣΕΕ) σύμφωνα με πληροφορίες, προτίθεται να συζητήσει την πρόταση της κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας για τον ΕΔΟΕΑΠ.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, η κατάργηση του αγγελιόσημου είναι αίτημα των δανειστών και η κυβέρνηση προσπάθησε να το υπερασπιστεί ως εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο.
«Η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση προσπάθησε να υπερασπίσει το αγγελιόσημο ως οιονεί εργοδοτική εισφορά και όχι ως κοινωνικό πόρο.
Δυστυχώς στο πλαίσιο μιας θεολογικής εμμονής οι δανειστές μας επέμειναν στην κατάργηση του αγγελιόσημου και γι αυτό το λόγο καλέσαμε τη σημερινή συνάντηση, ούτως ώστε να δούμε πως ενόψει της νομοθετικής κατάργησης μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικοί πόροι διάσωσης του σχετικού πόρου μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων στον Τύπο, συμπεριλαμβανομένου και του ηλεκτρονικού και των σωματείων των εργαζομένων.
Διερευνήθηκε αυτή η δυνατότητα σήμερα χωρίς να υπάρξει συμφωνία, αλλά με τη δήλωση από τις δυο πλευρές μιας διάθεση να συνεχιστεί αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε.
Οι εργαζόμενοι στον χώρο των ΜΜΕ που ανέστειλαν το απόγευμα της Τρίτης 26 Απριλίου την απεργία τους ζητούν:
-Τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ, με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
-Τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρους χρηματοδότησης των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης