Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Καταδίκη των «πολιτικά καθοδηγούμενων μέτρων λιτότητας » που ζητά το ΔΝΤ

Ευρωπαϊκή Αριστερά: Καταδίκη των «πολιτικά καθοδηγούμενων μέτρων λιτότητας » που ζητά το ΔΝΤ
Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και κάποιων Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015, ακόμα και το Ελληνικό Σύνταγμα
Σε έντονη καταδίκη των «πολιτικώς καθοδηγούμενων μέτρων λιτότητας έκτακτης ανάγκης» του ΔΝΤ για την Ελλάδα προχώρησε την Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας σε μια γρήγορη και θετική αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής στη βάση ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους δημοσιονομικούς στόχους της.
Σε δήλωσή της, η πρόεδρος της GUE/NGL, Gabi Zimmer, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος να ολοκληρωθεί γρήγορα και με επιτυχία με βάση την συμφωνία του Ιουλίου, δεδομένου ότι όλες οι υποχρεώσεις έχουν εκπληρωθεί από την Ελλάδα. Η Ελλάδα δεν ζητάει τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η έκκληση έρχεται ως απάντηση στην αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup που είχε προγραμματιστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, με την GUE/NGL να υποστηρίζει το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, περί ανάγκης σύγκλισης έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του αδικαιολόγητου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η Zimmer καταγγέλλει τη θέση του ΔΝΤ τονίζοντας, ότι οι αδικαιολόγητες απαιτήσεις από το ΔΝΤ και ορισμένα μέλη του Eurogroup - όπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble - για επιπλέον μέτρα υπερβαίνουν τη συμφωνία του Ιουλίου 2015 και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμα και το Ελληνικό Σύνταγμα.
«Αυτά τα αιτήματα έχουν πολιτικά κίνητρα και αποτελούν μια μορφή εκβιασμού εναντίον της Ελλάδος και του λαού της», όπως επεσήμανε η ίδια.
Τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδος το 2015 υπερέβησαν τις υποχρεώσεις που καθορίζονται στην συμφωνία του Ιουλίου 2015, παρά τα μέτρα λιτότητας, τους κεφαλαιακούς ελέγχους και την άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης