Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters:Η Φινλανδία εξετάζει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ

Reuters:Η Φινλανδία εξετάζει δημοψήφισμα για έξοδο από το ευρώ
Αν και είναι απίθανο η βουλή να υιοθετήσει μια τέτοια απόφαση, η όλη διαδικασία αντανακλά την ολοένα εντονότερη δυσφορία για την πιεζόμενη οικονομία
Ξεκίνησε την Πέμπτη στο φινλανδικό κοινοβούλιο μετά από καμπάνια συγκέντρωσης 53.000 υπογραφών πολιτών, συζήτηση για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης δημοψηφίσματος με θέμα την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters είναι απίθανο η συγκεκριμένη συζήτηση και η καμπάνια αυτή να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, όμως, σίγουρα, αποτυπώνει την ολοένα μεγαλύτερη δυσφορία και αγανάκτηση για την οικονομική πορεία της χώρας ενώ η ανεργία αυξάνεται, το outlook παραμένει εξαιρετικά αδύναμο και η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας.
Για να γίνει δημοψήφισμα θα πρέπει η βουλή να υιοθετήσει το αίτημα.
Το αίτημα για έξοδο από την ευρωζώνη δεν το έχει υιοθετήσει κανένα πολιτικό κόμμα, αν και ορισμένοι βουλευτές έχουν εκφράσει ανοιχτά ευρωσκεπτικιστές απόψεις τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη νομισματική πολιτική και αυτό είναι πρόβλημα ενώ επικρίνουν τις προηγούμενες κυβερνήσεις γιατί δεν οργάνωσαν δημοψήφισμα όταν η Φινλανδία ήταν να μπει στο ευρώ το 1998.
Χαρακτηριστικά αρκετοί βουλευτές σημείωναν ότι το ευρώ είναι πολύ φθηνό για τη Γερμανία αλλά πολύ ακριβό για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Νορβηγία και Σουηδία έχουν ψηφίσει κατά της ένταξης στην ευρωζώνη. 
Το 2016 η φινλανδική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί πιο αργά από όλες τις οικονομίες της ευρωζώνης με εξαίρεση την Ελλάδα.
Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι οι προοπτικές της θα βελτιωθούν αν η χώρα εξέλθει από το ευρώ και προχωρήσει σε υποτίμηση.
Πριν το 1992, η Φινλανδία είχε προχωρήσει σε αλλεπάλληλες υποτιμήσεις για να βελτιώσει τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητά της.
Σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, και η κυβέρνηση προωθεί σχέδιο εσωτερικής υποβάθμισης, που περιλαμβάνει αύξηση των εργασιακών ωρών εντός εβδομάδας, με μικρότερες αμοιβές κλπ.
Επισήμως, η κυβέρνηση δηλώνει δεσμευμένη στο ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Alexander Stubb υποστήριξε, κατά την ομιλία του στον κοινοβούλιο, ότι ένα Fixit, δηλαδή έξοδος της χώρας από το ευρώ, θα έχει περισσότερες αρνητικές συνέπειες για τη χώρα από ό,τι θετικά.
«Η διεθνής μας θέση θα αποδυναμωθεί, η χώρα μας θα βρεθεί απέναντι σε μεγάλου κινδύνους και πιθανώς αντιμέτωποι με μια κατάσταση που θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων» υπογράμμισε.
Με βάση το σύνταγμα της χώρας, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησής της στις αρμόδιες επιτροπές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης