Τελευταία Νέα
Διεθνή

BBC: Η Αυστραλία εισάγει φόρο-πρόστιμο «Google Tax» 40% για όσους φοροαποφεύγουν

BBC: Η Αυστραλία εισάγει φόρο-πρόστιμο «Google Tax» 40% για όσους φοροαποφεύγουν
Η Αυστραλία δημιουργεί μεγάλη ομάδα 1.000 ειδικών στην φοροαποφυγή για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο
Μετά το πρόσφατο σκάνδαλο των Panama Papers που αποκάλυψαν την εκτεταμένη πρακτική της - εν πολλοίς, νομότυπης - φοροαποφυγής μέσω της μεταφοράς κερδών σε «φορολογικούς παραδείσους», η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και πολλές άλλες δικαιοδοσίες φαίνονται αποφασισμένες να περιορίσουν το φαινόμενο, μέσω της υιοθέτησης αυστηρών φορολογικών μέτρων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας την Τρίτη 3 Μαΐου 2016 ανακοίνωσε, ότι όσες πολυεθνικές επιχειρήσεις πιαστούν να μεταφέρουν κέρδη τους σε υπεράκτιες εταιρείες με στόχο την φοροαποφυγή, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 40%, αντί του συνήθους φόρου 30% που θα πλήρωναν.
Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στην αυστραλιανή Βουλή στο πλαίσιο παρουσίασης του νέου προϋπολογισμού της χώρας από τον υπουργό Οικονομικών, Scott Morrison.
Σύμφωνα με το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC, είναι ο πρώτος προϋπολογισμός που παρουσίαζει ο συγκεκριμένος υπουργός, με την Αυστραλία να οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 2 Ιουλίου 2016.
Ο νέος φόρος-πρόστιμο στις φοροαποφεύγουσες πολυεθνικές επιχειρήσεις της Αυστραλίας είναι αντίστοιχος με έναν παρόμοιο φόρο - γνωστό ως «Google Tax» - που εισήγαγε το 2015 και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Αυστραλία δείχνει να σοβαρολογεί στην αυστηρή εφαρμογή του, καθώς μια ομάδα όχι λιγότερων των 1.000 ειδικών στην φοροαποφυγή, πρόκειται να στελεχώσει ειδική δύναμη που θα παρακολουθεί τις συναλλαγές μεγάλων αυστραλιανών επιχειρήσεων και εύπορων φυσικών προσώπων που είναι ύποπτα για φοροαποφυγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης