Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χ. Γεωργιάδης στη Süddeutsche Zeitung: Αναποτελεσματική η αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα

Χ. Γεωργιάδης στη Süddeutsche Zeitung: Αναποτελεσματική η αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα
Οι δανειστές δεν θα έπρεπε να απαιτούν νέα μέτρα από την Ελλάδα, σημειώνει ο κύπριος υπουργός Οικονομικών
Γιατί κατάφερε να βγει από το μνημόνιο η Κύπρος και όχι ακόμη η Ελλάδα εξηγεί με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «παλαιότερα δεν ήταν πρόβλημα να πάρει κάποιος ένα δάνειο.
Σήμερα δεν είναι πλέον έτσι. Οι τράπεζες εξετάζουν καλύτερα.
»Ένα άλλο παράδειγμα: στον δημόσιο τομέα ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας. Είχαμε ένα ετήσιο έλλειμμα από 5% έως 6% του ΑΕΠ.
»Το 2016 θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος χρόνος όπου θα έχουμε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Αυτό μας οδήγησε στο να μην χρειαστεί να αυξήσουμε την φορολογία.
»Από την άνοιξη του 2013 δεν έχουμε επιβάλει νέους φόρους, κάτι που βοήθησε την ιδιωτική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά να ανακάμψουν».
Ο κύπριος υπουργός Οικονομικών είναι της άποψης, πάντως, ότι οι δανειστές δεν θα έπρεπε να έχουν και νέες απαιτήσεις από την Ελλάδα και συμπληρώνει:
«Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η αύξηση της φορολογίας θα οδηγήσει την Ελλάδα κάπου» και συμπληρώνει πως η Ελλάδα θα πρέπει ωστόσο να εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει.
Με τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη ασχολείται δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», διότι ναι μεν η εαρινή έκθεση της Ε.Ε. προβλέπει ανάπτυξη γι' αυτόν και τον επόμενο χρόνο, ωστόσο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το διάστημα αυτό ώστε να δημιουργήσει αποθέματα και να αντιμετωπίσει μια επόμενη οικονομική κρίση.
Όπως εξηγεί η εφημερίδα, «η Ελλάδα κατ' εξαίρεση δεν είναι το πρόβλημα αυτή τη φορά. Η χώρα εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές.
Η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ μπορούν επομένως να εξαναγκάσουν την Αθήνα να προβεί σε δομικές αλλαγές και να πάρει μέτρα λιτότητας.
Πολύ διαφορετική είναι η κατάσταση στην Ιταλία, η οποία μετά την Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο βουνό χρεών. Η Ιταλία δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της και η υπόλοιπη Ευρωζώνη απλά την κοιτάει άπρακτη. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, το οποίο καταλαμβάνει την τέταρτη θέση ανάμεσα στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης