Τελευταία Νέα
Πολιτική

Financial Times: Ο Τσίπρας υπερασπίζεται τα μέτρα λιτότητας - Το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του χρέους

Financial Times: Ο Τσίπρας υπερασπίζεται τα μέτρα λιτότητας - Το ΔΝΤ πιέζει για ελάφρυνση του χρέους
Αγώνας δρόμου και επιβίωσης για τον έλληνα πρωθυπουργό, πριν από την κρίσιμη ψήφιση του ασφαλιστικού την Κυριακή 8 Μαΐου στην ελληνική Βουλή και το έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρουσιάστηκε ετοιμοπόλεμος όψει της κρίσιμης συνάντησης με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης και τους άλλους δανειστές της χώρας του, τη Δευτέρα 9 Μαΐου, όπως εκτιμά σε άρθρο της την Παρασκευή 6 Μαΐου η εφημερίδα Financial Times.
Μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο έλληνας πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τα σχέδιά του για τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στην «τελική ευθεία» των συνομιλιών με τους διεθνείς πιστωτές της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού ήταν «αναπόφευκτη», προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«Ψηφίζουμε για μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που βάζει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας σε βιώσιμη τροχιά», είπε ο κ. Τσίπρας.
Η περικοπή παροχών και η απλοποίηση του ασφαλιστικού αποτελούσε ένα κρίσιμο μέρος της νέας συμφωνίας διάσωσης της χώρας, αλλά έχει να αντιμετωπίσει σφοδρή αντίσταση εντός των ελληνικών συνόρων.
Οι έλληνες βουλευτές θα ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο την Κυριακή 8 Μαΐου.
Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν περάσουν, θα αποτελέσει περαιτέρω απόδειξη της αδύναμης πολιτικής στήριξης προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, μόλις 8 μήνες αφότου επανεξελέγη στο αξίωμα του πρωθυπουργού.
Οι δηλώσεις του έγιναν τη στιγμή που η Ελλάδα πλήττεται από μια μεγάλη απεργία δύο ημερών, καθώς οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα έχουν ακινητοποιήσει τρένα, λεωφορεία και τραμ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα λιτότητας.
Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συνέλθουν σε έκτακτη σύνοδο τη Δευτέρα 9 Μαΐου για να συζητήσουν την πρόοδο της χώρας όσον αφορά τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ως μέρος του πακέτου διάσωσης.
Νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου, οι Financial Times παρουσίασαν την πιο πρόσφατη προσπάθεια της επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, για πιέσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συμφωνήσουν σε πιο βιώσιμα μέτρα λιτότητας, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Το ΔΝΤ προτρέπει να ξεκινήσουν άμεσα συνομιλίες για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στην Ελλάδα από τη στιγμή που έκλεισε η νέα συμφωνία διάσωσης, το περασμένο καλοκαίρι.
Το Ταμείο έχει απειλήσει να αποχωρήσει από το νέο πρόγραμμα, εάν δεν ληφθούν σύντομα από τους ευρωπαίους πιστωτές της χώρας μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους που ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης