Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία

ΔΝΤ: Οι αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης θα ξεπεράσουν τις παραδοσιακές δυνάμεις, όπως η Γερμανία και η Γαλλία
Η ισχυρή ανάπτυξη συνεχίστηκε στην περισσότερες οικονομίες της Κεντρικής και ΝΑ Ευρώπης, παρά τα προβλήματα της ευρύτερης Ε.Ε., όπως ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη
Οι οικονομίες στην κεντρική, ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη (CESEE) ετοιμάζονται να προσπεράσουν τις παραδοσιακές οικονομικές υπερδυνάμεις της ηπείρου, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, όσον αφορά το ποσοστό της ανάπτυξης και της απασχόλησης, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Στην τελευταία περιφερειακή του έκθεση για τις αναδυόμενες οικονομίες της Ευρώπης, από την Αλβανία και τη Σερβία έως τη Λετονία και τη Λιθουανία, και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία και η Ουγγαρία, το ΔΝΤ τονίζει ότι οι οικονομίες της CESEE μέχρι τώρα δείχνουν ότι είναι ανθεκτικές στην αντιμετώπιση των εξωτερικών πιέσεων.
«Παρά την ασθενέστερη εξωτερική ζήτηση, οι περισσότερες χώρες εκτός της περιοχής της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (CIS, η οποία περιλαμβάνει τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία) συνεχίζουν να καταγράφουν σταθερή ανάπτυξη, με τα ποσοστά ανεργίας να πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα προ της κρίσης», ανέφερε το ΔΝΤ στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 6 Μαΐου.
Ακόμη, τονίζεται ότι η ισχυρή ανάπτυξη συνεχίστηκε στην περισσότερες οικονομίες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και στην Τουρκία, παρά τα προβλήματα που μαστίζουν την ευρύτερη Ευρώπη, όπως ο αποπληθωρισμός στην ευρωζώνη.
«Οι χαλαρές μακροοικονομικές πολιτικές, η βελτίωση της χρηματοοικονομικής διαμεσολάβησης και η αύξηση των πραγματικών μισθών βρίσκονται πίσω από την ως επί το πλείστον κινούμενη με βάση την κατανάλωση την ανάκαμψη της οικονομίας της περιοχής, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις παρέμειναν υποτονικές.
Βραχυπρόθεσμα, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την ανάπτυξη, εν μέσω χαμηλού ή αρνητικού πληθωρισμού», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
Παράλληλα, το Ταμείο προέβλεψε ότι οι χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης αναμένεται να καταγράψουν ανάπτυξη περίπου 3%-4% φέτος.
Τα πράγματα φαίνονται επίσης καλά στο μέτωπο των θέσεων εργασίας, με την αγορά εκτός της CIS να έχει ενισχυθεί «σημαντικά τα τελευταία χρόνια».
Το Ταμείο λέει ότι τα ποσοστά ανεργίας είχε πέσει «σημαντικά» στις οικονομίες της CESEE, με τις περισσότερες μειώσεις να παρατηρούνται στις χώρες της Βαλτικής, αν και σημειώνεται ένα ζοφερό γεγονός, ότι δηλαδή η ανεργία εξακολουθεί να είναι αυξημένη στις μη ενταγμένες στην Ε.Ε. νοτιο-ανατολικές χώρες, κάτι που αναφέρεται ουσιαστικά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
Αντίθετα, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016, στο 1,6%.
Η Ε.Ε. των «28» αναμένεται ότι θα καταγράψει ανάπτυξη 1,8% φέτος.
Τα επίπεδα ανεργίας σιγά-σιγά μειώνονται, αλλά παραμένει στο 10,2% στην ευρωζώνη.
Από την άλλη, το ΔΝΤ λέει ότι η ρωσική οικονομία, η οποία πέρασε από μια απότομη συρρίκνωση το περασμένο έτος, εν μέσω πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των διεθνών κυρώσεων, και άλλες χώρες της CIS, όπως η Ουκρανία, «επλήγησαν από τα εγχώρια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα, καθώς και από την υποτονική ζήτηση στη Ρωσία».
Σημειώνει δε ότι η συρρίκνωση της παραγωγής στην CIS «αναμένεται να μετριαστεί στο 1,5%, από 4,5% το 2015», καθώς τα σοκ που έπληξαν τις οικονομίες αυτές μειώνονται και η δραστηριότητα σταθεροποιείται».

Δεν είναι όλα ρόδινα
Παρά τη θετική προοπτική ανάπτυξης για τις χώρες CESEE, το ΔΝΤ εξέδωσε και προειδοποιήσεις για την ομάδα, λέγοντας ότι «οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί σε σχέση με το φθινόπωρο του 2015».
Αν και οι πηγές των κινδύνων αυτών παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, οι κίνδυνοι έχουν καταστεί πιο έντονοι.
Η χαμηλότερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, οι πιο δύσκολες παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες και η συνεχιζόμενη αδυναμία σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες δημιουργούν αντιξοότητες.
Επιπλέον, η πολιτική αβεβαιότητα και οι κίνδυνοι αστάθειας βρίσκονται σε άνοδο σε όλη την περιοχή».
Ως εκ τούτου, το Ταμείο απευθύνει έκκληση για έναν συνδυασμό υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής και μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης για πολλές οικονομίες της περιοχής.
Επιπλέον, οι χώρες CESEE αντιμετώπιζαν μια «διαρροή εγκεφάλων», σε αυτό που το ΔΝΤ περιγράφει ως «μερικές από τις χειρότερες απώλειες στον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας στην Ευρώπη, αντικατοπτρίζοντας τόσο τα δυσμενή δημογραφικά στοιχεία όσο και τη μετανάστευση, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί ή και να επιδεινωθεί».
Με ένα λιγότερα ευνοϊκό παγκόσμιο περιβάλλον μεσοπρόθεσμα, μεγαλύτερες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες για την αύξηση της παραγωγικότητας, στήριξη της εμβάθυνσης του κεφαλαίου και βελτίωση στην προσφορά εργασίας μπορεί να απαιτηθούν για να τονώσουν την ανάπτυξη, επισημαίνεται στην έκθεση.

Η ευκαιρία των αναδυόμενων αγορών
Οι επενδυτές εκφράζουν την προσοχή τους σχετικά με τις αναδυόμενες αγορές, εν όψει της συνεδρίασης της Fed τον Ιούνιο, κατά την οποία θα μπορούσε να ανακοινωθεί μία αύξηση επιτοκίων, μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει περισσότερες εκροές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης.
Ο David Hauner, επικεφαλής Στρατηγικής και Οικονομικών της Bank of AMerica Merrill Lynch για την Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EEMEA), δήλωσε στο CNBC την Παρασκευή 6 Μαΐου ότι πιστεύει πως μία αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τους επενδυτές να «αγοράσει στην βουτιά» περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών.
«Έχουμε συνηθίσει το γεγονός ότι οι αυξήσεις της Fed είναι κακές για τις αναδυόμενες αγορές, αλλά αν κοιτάξετε τους προηγούμενους κύκλους των επιτοκίων αυτό δεν είναι αλήθεια, γι 'αυτό πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στις αναδυόμενες αγορές, εάν αυτές συνεχίσουν να τα καταφέρνουν καλύτερα, όπως και προβλέπουμε, δεν θα είναι πάρα πολύ μεγάλος.
Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι οι επενδυτές πρέπει να αγοράσουν στη διόρθωση, εν όψει της συνεδρίασης της Fed».
Και κατέληξε: «Αυτό που πραγματικά έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το κατά πόσον η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές συνεχίζει να βελτιώνεται και αυτό πραγματικά συμβαίνει, τα δεδομένα από τις αναδυόμενες αγορές μας εκπλήσσουν θετικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης