Τελευταία Νέα
Οικονομία

Κόβονται κατά 30% οι συντάξεις 10.000 συνταξιούχων τραπεζουπαλλήλων

Κόβονται κατά 30% οι συντάξεις 10.000 συνταξιούχων τραπεζουπαλλήλων
Mε τροποποίηση που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή
Σε άμεσες μειώσεις κατά 30% οδηγούνται από την επόμενη κιόλας ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου οι  συντάξεις περίπου 10.000 τραπεζουπαλλήλων με τροποποίηση που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή.
Πρόκειται για συνταξιούχους κυρίως από την Εμπορική Τράπεζα ,την Αττική Τράπεζα και την Apha bank οι οποίοι ήταν ενταγμένοι σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και ελάμβαναν σύνταξη από το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ).
Η τροποποίηση προβλέπει την ένταξη του ΕΤΑΤ στον  Ε.Φ.Κ.Α. και εισάγει νέο τρόπο υπολογισμού των προσυνταξιοδοτικών και άλλων παροχών του, μειώνοντας το ποσοστό αναπλήρωσης περίπου στο μισό (1,75% από 3,3% που είναι σήμερα).
Ο ΕΦΚΑ στο εξής θα χορηγεί τις προσυνταξιοδοτικές και άλλες παροχές στους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους και συνταξιούχους του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), καθώς και στους συνταξιούχους προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος του ΕΤΕΑ (τ.ΕΤΕΑΜ).
Ειδικότερα, οι 10.000 καταβαλόμενες συντάξεις του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που χορηγούν το ΕΤΑΤ και το ΕΤΕΑ επανυπολογίζονται και καταβάλλονται χωρίς «προσωπική διαφορά».
Οι συγκεκριμένοι συνταξιούχοι έχουν ανοίξει την πόρτα της εξόδου με τις ευνοικές διατάξεις του ΕΤΑΤ (32 χρόνια για άνδρες και 25 για γυναίκες χωρίς όριο ηλικίας) και περιμένουν να θεμελιώσουν με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με ειδικούς η ρύθμιση οδηγεί σε μειώσεις που φτάνουν μέχρι και 30%.
Τις μεγαλύτερες απώλειες ποσοστιαία θα υποστούν όσοι έφυγαν με μικρότερες συντάξεις, καθώς οι υψηλοσυνταξιούχοι έχουν ήδη υποστεί βαριές περικοπές από τις προηγούμενες μνημονιακές ρυθμίσεις.... Μικρότερες απώλειες θα δουν όσοι συνταξιούχοι της Εμπορικής έχουν ήδη λάβει κύρια σύνταξη από το ΙΚΑ και εισπράττουν «προσωπική διαφορά» από το ΕΤΑΤ.
Σύμφωνα με τους συλλόγους των συνταξιούχων τραπεζουπαλλήλων , η μέση σύνταξη που είναι σήμερα  1500 ευρώ ( από 2200 πριν από τα μνημόνια) θα συρρικνωθεί στα 1250 ευρώ , δηλαδή κάθε συνταξιούχος θα χάσει 250 ευρώ .
Δραματικές απώλειες , περίπου 30% θα υποστούν και οι νέοι συνταξιούχοι που θα συνταξιοδοτηθούν με τις ενιαίες προυποθέσεις του ΕΦΚΑ.
Ειδικότερα όσοι από τους 1.500 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα για την προσυνταξιοδοτική παροχή, την χάνουν και οδηγούνται σε απλή προσαύξηση της επικουρικής τους.
Η ΟΤΟΕ άσκησε έντονη παρέμβαση διαμαρτυρίας ενόψει της ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά την αιφνιδιαστική κατάθεση και μάλιστα εκπρόθεσμης τροπολογίας στις 7/5 (Σάββατο 14.00) για το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης.
Η τροποποίηση οδηγεί σύμφωνα με την ομοσπονδία σε άμεση  μείωση κύριων συντάξεων και κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.
Ενδεικτικό της σκληρότητας του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι το γεγονός ότι οι μειώσεις που προβλέπονται στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων είναι ισοπεδωτικές, (ειδικότερα για τις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων) έναντι όλων των άλλων.
Η παρέμβαση διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ έγινε δια του Προέδρου της και κλιμακίου της συνδικαλιστικής οργάνωσης στον υφυπουργό εργασίας κ. Τάσο Πετρόπουλο και στο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ν.Φράγκο στους οποίους έγινε σαφής η κάθετη αντίθεση του κλάδου των Τραπεζοϋπαλλήλων στο σύνολο του νομοσχεδίου και ειδικότερα στις διατάξεις που πλήττουν τόσο τους εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλους των οποίων καταργούνται ουσιαστικά οι ασφαλιστικές προσδοκίες όσο και των συνταξιούχων που θα δουν τις ήδη μειωμένες συντάξεις τους να συρρικνώνονται άμεσα (με την ψήφιση του νομοσχεδίου) ακόμα περισσότερο έναντι όλων των υπολοίπων συνταξιούχων της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης