Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Τριπλή εισαγωγή σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει η Aramco

Telegraph: Τριπλή εισαγωγή σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Χονγκ Κονγκ σχεδιάζει η Aramco
Η πώληση σχεδιάζεται να προχωρήσει το 2017 ή το 2018 και θα μπορούσε να είναι 5 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε Δημόσια Εγγραφή στην ιστορία - Στα 2 τρισ. δολ. αποτιμάται η αξία της εταιρείας
Η Σαουδική Αραβία ελπίζει να «γοητεύσει» τις ExxonMobil, Sinopec και BP να αγοράσουν μερίδια στην κρατική της εταιρεία πετρελαίου, όταν θα πουλήσει το 5% των μετοχών της, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία επικαλείται πηγές κοντά στην ηγεσία της χώρας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 9 Μαΐου, η χώρα σχεδιάζει τριπλή εισαγωγή της Aramco στα χρηματιστήρια του Λονδίνου, του Χονγκ Κονγκ και της Νέας Υόρκης.
Η πώληση της Aramco σχεδιάζεται να προχωρήσει το 2017 ή το 2018 και θεωρητικά θα μπορούσε να είναι 5 φορές μεγαλύτερη από οποιαδήποτε Δημόσια Εγγραφή στην ιστορία.
Ο πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman ανακοίνωσε την απόφαση για την πώληση του 5% της εταιρείας τον Απρίλιο, καθώς η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας αποκάλυψε τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για τη ζωή σε έναν κόσμο με χαμηλές τιμές πετρελαίου.
Η Aramco περιμένει ότι θα αποτιμηθεί στα 2 τρισ. δολ και η Telegraph εκτιμά ότι οι μετοχές της εταιρείας θα αποτιμηθούν στα 100-150 δισ. δολ.
Όντας ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών εσόδων της χώρας προέρχεται από τις ενεργειακές εξαγωγές.
Αλλά με τις τιμές του αργού να έχουν κατρακυλήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, η τιμή ανά βαρέλι του brent έχει υποχωρήσει κατά 60% από τη στιγμή που ξεκίνησε η πτώση, τον Ιούνιο του 2014.
Να σημειωθεί ότι η χώρα κατέγραψε έλλειμμα-ρεκόρ στον προϋπολογισμό της το 2015, που ανήλθε στα 98 δισ. δολ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης